Hogyan készül a tökéletes tojáshab? Így lesz fényes és csúcsos

thcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Fényes tojáshabbal rengeteg süteményt lehet izgalmassá tenni, de még egy bögre forró kakaóba vagy csokoládéba is érdemes beleforgatni.

A tojásfehérjehab elkészítése a tojások szétválasztásánál kezdődik - mikor beleveted magad a sütik káprázatos birodalmába, már az elején, a piskóta készítésénél megtanulod ezt a leckét. A szabályok nem nehezek, ha tökéletesen csúcsos és fényes tojáshabot szeretnél, akkor három dologra kell figyelned.

Fontos, hogy tiszta edénybe üsd bele a tojást, ahogyan az is, hogy a sárgájának nem szabad keverednie a fehérjével, végül pedig az sem mindegy, hogy vered fel a habot. A robotgéppel mindig kis fokozaton kezdd el verni a tojásfehérjét, majd fokozatosan növeld a sebességet.

A tojásfehérjehab készítésénél van még egy momentum, ami nagyon fontos, mégpedig, hogy mindig vízgőz felett legyen felverve a hab. Olykor ez a folyamat nem mindig jár sikerrel, de használhatsz helyette egy régi, bevált módszert: e szerint a tökéletes, csúcsos, kenhető tojáshab titka, hogy a felvert habba felforralt cukros vizet kell keverni. 

A tojásfehérjehabot rengetegféleképpen fel lehet használni, nem csak tésztába érdemes forgatni, lehet belőle krémes habtető, ilyen réteg kerül a Kata szeletre és a habos almás pitére is, de forró italok tetejére is érdemes rákanalazni.

Tökéletes tojáshab

thct

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 5 darab tojásfehérje
  • 1 deciliter víz
  • 10 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét.

A tojásfehérjéből verjünk kemény habot robotgép segítségével.

A cukrot öntsük magas falú lábasba, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi (körülbelül 1 deciliter). Kezdjük el felfőzni, amíg az összes cukor elolvad, majd fokozatosan, lassan öntsük a habhoz a felforralt cukros vizet, miközben robotgéppel (a gép legalacsonyabb fokozatán) keverjük addig, amíg visszahűl a hab.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon