Ragacsos rumos kuglóf ropogós dióval: karácsonykor nélkülözhetetlen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ember azt hinné, töltelék, gyümölcs és más cifrázások nélkül nem lehet izgalmas egy sütemény, pedig ez a rumos kuglóf annyira finom és szaftos, hogy semmilyen kiegészítőt nem igényel.
Szaftos, ragacsos, rummal készült és meglocsolt kuglóf - erre semmiképpen sem lehet azt mondani, hogy száraz. Magában nem vagyok oda a rumért, de a süteményeknek és csokoládéknak szuper aromát ad. Dióval párba állítva pedig maga a csoda.
A rum nem csak a sütemény tésztájába kerül, a kuglóf egy rumos-vajas öntetet is kap. Ezt nem érdemes lehagyni róla, nem csak szaftosabb lesz tőle, de az ízét is a köbre emeli. A tészta másik nagy előnye, hogy elképesztően omlós - ez a pudingpornak köszönhető.
Rumos kuglóf
Hozzávalók 8 szelethez
A kuglófhoz:
- 1 bögre dió
- 3 bögre liszt
- 90 gramm vaníliás pudingpor
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 225 gramm vaj
- 1.5 bögre cukor
- 0.5 bögre olaj
- 4 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 bögre fehér rum
A mázhoz:
- 112 gramm vaj
- 1 bögre cukor
- 0.25 bögre fehér rum
- 0.25 bögre víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 25 cm-es kuglófformát kenjünk ki vajjal vagy olajjal. Szórjuk bele az apróra darabolt diót, hogy mindenhova egyenlően jusson.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, pudingport, sütőport, szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban keverjük habosra a cukrot a vajjal, majd keverjük bele az olajat, a tojást, a vaníliát és a rumot.
Vegyítsük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, ha egynemű, töltsük a kuglófformába.
Körülbelül 55-60 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.
Készítsük el a mázat: a vajat, a cukrot, a rumot és a vizet melegítsük össze egy kis lábasban. Forrástól számítva 3-4 percig főzzük, közben folyamatosan kevergessük. Hagyjuk picit hűlni.
A kuglófba szúrjunk pár lyukat egy fogpiszkáló segítségével, majd kenjük be alaposan a mázzal. A megmaradt mázat tegyük félre, minden szeletet locsoljunk meg vele a tálalásnál.
Fotó: Getty Images