Kívül ropogós, belül olvadt sajtfalatok: mártogatósreceptet is mutatunk

sajtfalatok2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mozzarellafalatokat fűszeres morzsába kell forgatni, így pluszízt kapnak, önmagukban is nagyon finomak lesznek, de a mártogatós teszi fel az i-re a pontot.

A sajtot mindenki szereti, legyen szó nyúlós grillsajtról, fondüről, ropogós bundájú rántott sajtról, nem lehet nem kedvelni. Ha olyan mutatós előételre vagy partifalatra vágysz, amit a vendégek garantáltan imádni fognak, készítsd el ezeket a sajtfalatokat, kínáld őket fűszeres mártogatóssal.

Hogy a rántott sajt is különlegesebb legyen, a zsemlemorzsába olasz fűszerkeverék kerül, és érdemes duplán panírozni, hogy biztos ne folyjon ki a bundából. A falatkákhoz mozzarellát használtunk, mivel nem olvad olyan könnyen, tökéletes választás. Vigyázz, ne olyat vegyél, amit lében tettek el, pizzamozzarellát vagy rudat vásárolj. 

A sajtfalatkák mellé bármilyen mártogatóst kínálhatsz, joghurtossal vagy fokhagymással is mennyei, de az alább olvasható fűszeres paradicsomszósszal is próbáld ki.

Sajtfalatok

sajtfalatok

Hozzávalók 40 darabhoz

Sajtfalat:

  • 10 darab mozzarellarúd
  • 140 gramm zsemlemorzsa
  • 1 ek olasz fűszerkeverék
  • 0.5 tk
  • 140 gramm liszt
  • 2 darab tojás
  • 60 ml tej

Mártogatós:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk oregánó
  • 0.5 tk chilipehely
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 400 gramm kockázott paradicsom
  • 1 tk cukor
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a mártogatóst: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük puhára. Mehet rá a fokhagyma és a fűszerek is, majd 1 perc után a sűrített paradicsom. Keverjünk mindent egybe, majd öntsük fel a kockázott paradicsommal, sózzuk, cukrozzuk, 15 perc alatt főzzük össze, míg picit sűrűsödik. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni.

A mozzarellát készítsük elő: a mozzarellarudat vágjuk 4 darabba.

A tojást és a tejet keverjük össze egy tálban. A lisztet szórjuk egy tányérra. A zsemlemorzsát is öntsük egy tálba, majd keverjük bele az olasz fűszerkeveréket és a sót.

A szokásos módon panírozzuk be a sajtfalatokat. Hogy biztosan ne folyjon ki a sajt, érdemes lehet duplán panírozni (a liszt-tojás után újra a liszt következzen, utána a tojás, csak a végén a morzsa).

Egy mélyebb serpenyőben melegítsünk bő olajat. Amikor elérte a 180 fokot, tegyünk bele annyi sajtfalatot, amennyi kényelmesen elfér. Nagyjából fél percig süssük őket, vagy míg aranybarnák nem lesznek, utána szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra.

Süssük ki a többi sajtfalatot is, a mártogatóssal kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük