
Sajtmártásos csirke, az univerzális kedvenc: minden generáció szereti
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A gyereketetés megunhatatlan és érvényét sosem vesztő játszótéri téma. Az enyém a húst nem eszi meg, a tiéd a zöldséget, vagy csak tésztán él, jobb esetben 3-4 féle ételt fogad szívesen, és ezeket rotálva él hétről hétre a család.
Ami még a jobbik eset, de mégis halálosan unalmassá tud válni egy idő után. Nemcsak ezért nem érdemes beletörődni abba, ha csak néhányféle ételt szeret a gyerek, hanem azért sem, mert a legtöbb ovis-kisiskolás ízlése párhavonta képes száznyolcvan fokos fordulatot venni. Minden szakértő egyhangúlag azt javasolja, hogy sose adjuk fel, mert simán lehet, hogy a kedvenc ételünket is meg fogja szeretni a nyolcadik próbálkozás után.
Univerzális kedvenc
Addig is, míg sikerül a finnyás ovissal megkedveltetni a brokkolit, itt egy univerzális gyerekkedvenc, a legszélesebb körben tesztelt, 2-60 éves korosztálynál működőképes, generációkat még a csirkepaprikásnál is erősebben összekötő sajtmártásos csirke.
Anyukám a világ legpraktikusabb szakácsa, ez is az ő találmánya. Igazából egy teljesen egyszerű besamelmártást készít, amibe sok-sok sajtot tesz, majd ezzel önti nyakon a megpirított csirkemellcsíkokat.
Az étel jellegét azzal változtathatjuk ilyen-olyan irányba, hogy milyen sajtot vagy sajtokat használunk hozzá: a legjobban nálunk a Grana Padano működik, de más, keményebb sajtokkal is érdemes kísérletezni.
Sajtmártásos csirkemell

Hozzávalók 4 adaghoz
A csirkéhez
- 500 gramm csirkemell
- 2 evőkanál olaj
- 0.5 teáskanál só
A mártáshoz
- 3 deciliter tej
- 50 gramm vaj
- 25 gramm liszt
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 200 gramm reszelt sajt
Elkészítés:
Először elkészítjük a besamelt. A tejet nagyon forróra felmelegítjük. Egy kis lábosban felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, és kis adagokban, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a forró tejet, és addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ekkor lehúzzuk a lángról, sózzuk, adunk hozzá egy kevés szerecsendiót és belekeverjük a reszelt sajtot is.
A csirkét csíkokra vágjuk, és egy mély serpenyőben az olajon hirtelen megpirítjuk. Amikor átsült, ráöntjük a mártást.
Fotók: Ács Bori/Sóbors