
Pufi sajtos, metélőhagymás keksz: az omlós tésztának egy titka van

Az ellenállhatatlan sajtos, metélőhagymás keksz nagyon hasonlít a pogácsára, látványban és ízben is.
Az Amerikában népszerű keksz tésztája hihetetlenül omlós. A tökéletes textúra elérésének csupán egy titka van, nem szabad túldolgozni az alapanyagokat. A finomságra azt is lehetne mondani, hogy pogácsa, hisz a tésztája szépen megemelkedik. Mindegy, minek nevezzük, aki egyszer megkóstolja, az onnantól kezdve a függője lesz, de tényleg!
A sajtos finomságot kencével is lehet kínálni, ami vaj (100 g), méz (2 evőkanál) és őrölt fekete bors (ízlés szerint) keveréke. Ez a sajtbomba melegen kínálva a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban is lehet tárolni, másnap és harmadnap is tökéletes, ekkor már sokkal kekszszerűbb a harapnivaló állaga.
Sajtos, metélőhagymás keksz

Hozzávalók 4 személyre
- 3 bögre finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 300 g hideg vaj reszelve
- 280 g reszelt cheddar sajt
- 1 csokor finomra aprított metélőhagyma
- 1 dl író
- 1 darab tojássárgája
- 3 evőkanál tej
Elkészítés:
A lisztet mérjük ki egy 2,5 decis bögrével, majd szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, szódabikarbónát és a sütőport.
Miután összeforgattuk a száraz alapanyagokat, adjuk a liszthez a reszelt vajat, kezdjük el összedolgozni, majd a reszelt sajtot és a metélőhagymát is tegyük a keverőtálba. Végül az írót öntsük hozzá, és dolgozzuk egybe. (Nem baj, ha kicsit ragacsos a tészta, de ha szükséges, még lisztet adjunk hozzá, de csak annyit, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni.)
A tésztát borítsuk lisztezett felületre, 2 ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki, majd szúrjuk ki pohárral vagy pogácsaszaggatóval.
A pogácsára hasonlító tésztát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A tojássárgáját és a tejet keverjük egybe, majd kenjük le vele a sajtos finomságot. Ezután a tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!