Egyszerű rakott tészta rengeteg sajttal: aki eddig nem főzött, annak is menni fog
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem árt, ha az ember tud főzni, még ha nem is szeret a konyhában serénykedni, jó, ha legalább néhány fogást el tud készíteni.
A legjobb alapreceptek a tápláló tésztás ételek, melyek között jócskán vannak egyszerű receptek, ezeket jó, ha az ember el tudja magának készíteni.
Nagymamám gyakran szervezett közös főzéseket, hogy én és a testvérem ne legyünk elveszve a konyhában, tizenéves kamasz fejjel is ismerjünk olyan recepteket, amit akár suli után könnyen össze tudunk dobni, a későbbiekben pedig tudjunk az alapokra építeni. A rakott tésztával is így történt, megtanultuk a legegyszerűbb elkészítési formáját, amit az évek alatt továbbfejlesztettünk.
Ebben a rakott ételben 4 alapanyaggal dolgozunk: tészta, kétféle sajt és szalámi vagy sonka kell hozzá. "Diákételnek" is szokták nevezni, mert hihetetlenül egyszerű és gyorsan elkészül a finom, meleg rakottas. A receptet tovább lehet fejleszteni, például a felvágottat szaftos húsos ragura vagy izgalmas zöldségekre válthatjuk, a sajt mellé pedig besamelmártás is kerülhet.
Sajtos rakott tészta
Hozzávalók 6 személyre
- 500 gramm tészta (penne, szarvacska)
- 20 dekagramm cheddar sajt
- 15 dekagramm mozzarella sajt
- 20 dekagramm szalámi vagy sonka
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A sajtokat reszeljük le.
A tepsi vagy jénai alját enyhén kenjük ki olajjal, a tészta felét öntsük a tepsibe, szórjuk meg a sajt felével, tegyünk rá a szalámiból, végül fűszerezzük. Mehet rá a tészta másik fele, szórjuk meg a sajt másik felével, pakoljuk rá a szalámikat.
180 fokos sütőben 20-35 perc alatt süssük meg, akkor jó, ha a sajt szépen megolvad és kap egy kis színt.
Fotó: Getty Images