
Olyan, mint a pogácsa, csak gyors, egyszerű és angol

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Tartalmas tavaszi borsókrémleves: vitaminbomba fogás tele ízekkel

Mediterrán tésztasaláta semmi munkával: akár előző este is elkészítheted

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája

Csirkecomb pékné módra: a körettel és sörrel sül egybe

Tudod, hogyan készül a flat white vagy a cold brew? Kávérajongók kvíze
Az angolok sajtos pogácsája is tud foszlós, omlós és illatos lenni, ráadásul mindennel együtt fél óra alatt elkészül.
Az igazi, sok vajjal készült, kelesztett, hajtogatott pogácsáknak nincsen párja, ezeket lehetetlen felülmúlni, de ez a recept nem is ezt a célt tűzte ki maga elé.
Arra az esetre viszont fantasztikusan jó megoldás, ha hirtelen vendégek esnek be, vagy kell valami sós aprósütemény, de nincs fél óránál több időnk a kivitelezésre. A scone titka, hogy sok sütőporral készül, nem élesztővel, és a vajtól, valamint a rengeteg sajttól olyan omlós. Klasszikusan cheddarral készül, én is azzal csináltam, de szerintem másféle sajtokkal is működnie kell a receptnek.
Létezik édes változata is, amit korábban már készítettünk, itt találjátok hozzá a receptet.
Sajtos scone

Hozzávalók 20 darabhoz
- 500 gramm finomliszt
- 100 gramm vaj
- 250 gramm reszelt sajt
- 1 teáskanál só
- 1 zacskó sütőpor
- 150 milliliter tej
- 100 milliliter víz
- 1 darab tojás a kenéshez
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 fokon, egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A sajtot lereszeljük, és egy maréknyit félreteszünk belőle a szóráshoz. A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, belereszeljük a hideg vajat. Elmorzsoljuk a liszttel, egészen addig, míg már nincsenek nagyobb darabok benne. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd a hideg tejet és a vizet is. Éppen csak addig gyúrjuk, míg össze nem áll, a lényeg, hogy minél kevesebbet dolgozzunk vele. Deszkán kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle.
A pogácsákat a tepsire sorakoztatjuk, és lekenjük a felvert tojással. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors