Álompuha tejfölös-sajtos pogácsa: a tészta a hűtőben áll össze
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A világ legsajtosabb pogácsája, ami másnap is ugyanolyan finom, a tésztája puha, egyszerűen nem lehet vele betelni!
A pogácsát mindenki szereti, a készítését már nem annyira, mivel időigényes, különösen akkor, ha hajtogatást ír elő a recept.
Ha nincs türelmed a klasszikus rituáléhoz, akkor ez lesz a neked való recept, bár ez sem 2 perces, de nagy előnye, hogy a tésztát akár este begyúrhatod, jól bírja a hűtőben való tárolást, másnap csak nyújtani, kiszúrni és sütni kell. Mivel ez egy sajtos pogácsa, úgy a finom, ha a tésztába belesül a sajt, és a szórásnál sincs kispórolva. Akár kétféle sajttal is dolgozhatsz. Tökéletes vendégváró, eteti magát, olyan finom.
Sajtos-tejfölös pogácsa
Hozzávalók 45 darabhoz
Pogácsa:
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 20 dkg vaj (hideg)
- 25 dkg sajt
- 1 darab tojás
- tejföl szükség szerint
Tetejére:
- 1 darab tojás
- 15 dkg sajt
Elkészítés:
A tejbe keverjük bele a cukrot és langyosítsuk fel, majd az élesztőt is adjuk hozzá, szórjunk rá 1-2 csipet lisztet. Lefedve, 10-15 percig hagyjuk pihenni, várjuk meg, míg az élesztő felfut.
Míg az élesztőre várunk, a lisztet és a sót forgassuk egybe, morzsoljuk bele a vajat, utána a reszelt sajtot is adjuk hozzá. Amikor az élesztő felfut, adjuk a lisztes keverékhez a tojással és a tejföllel (kb. 2 deci) együtt, gyúrjuk tésztává.
A tésztát csomagoljuk be és tegyük hűtőbe 1-2 órára, de akár egy éjszakát is pihenhet így.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, utána pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A pogácsát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejét rácsozzuk, kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal és pihentessük 30 percet. Utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors