Házi készítésű aioli mártás sok fokhagymával: a spanyolok kedvenc öntete salátákhoz, halételekhez
Az aioli valójában nem más, mint egy rengeteg fokhagymával készült házi majonéz, amit utána kedved szerint ízesíthetsz.
A krémes, fűszeres sajtszósz szinte mindent megkoronáz, nachos mellé mártogatósnak, sült húsra vagy zöldségre öntetnek is tökéletes, de tésztával egybeforgatva is mennyei. Nem kell hozzá extra alapanyag, csak sajt, tej, keményítő és fűszerek, de előbbiből érdemes picit karakteresebbet választani, a chedarral nem lőhetsz mellé.
Mivel a sajt amúgy is zsírosabb, bőven elég a szószt tejjel felönteni, de ha még egy fokkal krémesebb végeredményre vágysz, tejszínt is használhatsz. Az, hogy milyen fűszerrel ízesíted a szószt, teljesen rád van bízva, mehet bele fokhagymapor, fűszerpaprika, chili, de akár zöldfűszerek is.
A sajtot reszeljük le.
A tejet, a keményítőt és a fűszereket keverjük össze egy kis lábasban. Kezdjük el melegíteni, amikor sűrűsödik, keverjük bele a reszelt sajtot. Addig melegítsük, míg beleolvad a sajt. Ízlés szerint lehet még fűszerezni.
Ha túl sűrűnek ítéljük, tejjel lehet hígítani.
Rögtön kínáljuk, nachos mellé, húsra, zöldségre öntve, de tésztával is mennyei.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu