Pihe-puha, sajttal és sonkával töltött kifli: rögtön dupla adaggal süss belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gusztusos töltött kifli tésztája levegős, remekül bírja a csomagolást, munkahelyre és iskolába is kiváló útitárs, de vendégvárónak is tökéletes.
Sokáig rettegtem a kiflisütéstől, mindig attól féltem, hogy a feltekerés után nem lesz szép alakja a házi pékárunak. Persze igaz a mondás, hogy ronda és finom, de azért mégiscsak jobb érzés mutatós nasit szervírozni, hiszen a szemével ízlel először a kóstoló. Találtam is egy jó kis alapreceptet, ami sosem okozott csalódást.
Az édes kiflinek a családomban mindig nagy sikere van, így hát arra jutottam, ideje sós kiflivel is előrukkolnom. Fogtam az alapreceptemet, és sajttal, sonkával töltöttem meg, a tetejére pedig szezámmagot szórtam. A megkelt tésztát nyújtás előtt két részre osztottam, az volt a célom, hogy ne nagy, inkább közepes méretű kifliket készítsek. A sikere órási volt, pillanatok alatt elfogyott, szóval érdemes dupla adagot sütni belőle, ha pedig szeretnéd, tölteléknek használhatsz virslit vagy szalámit is. A kész kiflik másnap is puhák maradnak, jól bírják a csomagolást, ezért munkahelyi vagy sulis reggelinek, uzsonnának tökéletesek.
Sajttal és sonkával töltött kifli
Hozzávalók 14 darabhoz
- 1 tasak (7 g) instant élesztő
- 3 deciliter tej
- 1 teáskanál cukor
- 50 dekagramm finomliszt
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál olaj
- 15 dekagramm sonka
- 20 dekagramm sajt
- 1 darab tojás
- szezámmag a szóráshoz
Elkészítés:
A tejet melegítsük langyosra, majd keverjük bele az élesztőt és a cukrot, lefedve futtassuk fel (8-12 perc).
A lisztet öntsük keverőtálba, a sót keverjük bele, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, géppel vagy kézzel dagasszunk tésztát belőle. A rugalmas tésztát takarjuk le, meleg helyen 60-90 perc alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát osszuk két cipóba, először az egyiket nyújtsuk ki vékonyan lisztezett felületen, kör alakba, utána vágjunk belőle cikkelyeket (6-8 darab háromszög lesz belőle). A szeletekre tetszőleges mennyiségben kerüljön sonka és sajt, majd tekerjük fel őket.
A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg tojással, szórjunk rájuk szezámmagot, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 18–25 percre, amíg szép aranybarnára sülnek.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors