
Pikáns sárgarépa chutney leheletnyi gyömbérrel ízesítve – Sokáig eláll a kamrapolcon

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Caprese saláta másként: édes őszibarackkal készül a nyári előétel

Omlós mákos pite: olyan, mintha a nagyi sütötte volna

Gyors cukkinis-paradicsomos tészta: a nyár íze a tányéron

Tojással töltött Stefánia-szelet: másnap, hidegen is tökéletes

Thai, kókusztejben főtt garnélarák: a selymes, pikáns szósz a lelke
Sokszor a legegyszerűbb alapanyagokból készülhetnek a legizgalmasabb ételek, például ez a sárgarépa chutney.
A chutney, vagyis pikáns szósz feldobja a sült húst, de akár még kenyérre kenve is ehetjük. Az eredetileg Dél-Ázsiából, Indiából származó szószt zöldségek és gyümölcsök alkotják, és mindig valamilyen fűszertől lesz pikáns az íze. Lehet darabosan vagy turmixolva is készíteni, olyasmi mint egy lekvár, amelyet szintén mindenki ízlés szerint készít darabosan vagy homogénen. A legismertebb a mango chutney, de szinte bármilyen gyümölcs vagy zöldség alkalmas alapanyagnak, akár a legegyszerűbb is, hiszen megfelelő fűszerezéssel mindegyik különleges lesz. Vegyük például a sárgarépát, amihez gyömbért és cayenne borsot adva egészen különleges pikáns ízvilágot kapunk.
Sárgarépa chutney

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.5 kilogramm sárgarépa
- 3 fej hagyma
- 4 evőkanál gyömbér (reszelt)
- 700 milliliter almaecet
- 750 milliliter víz
- 600 gramm barna cukor
- 1 evőkanál kakukkfű (friss)
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 1 darab citrom leve
- 200 milliliter narancslé
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
Elkészítés:
A sárgarépát alaposan tisztítsuk meg, majd hámozzuk meg, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A hagymát is vágjuk apróra. Tegyük be egy nagyobb lábasba, majd öntsük hozzá a citromlevet, a narancslevet és az összes többi hozzávalót. Tegyük a tűzhelyre, majd forraljuk fel, és időnként megkeverve főzzük 5 percig magas lángon. Ezután vegyük le a hőmérsékletet, és 45 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Még forrón tegyük steril üvegekbe, majd jól zárjuk le őket. Sötét, hűvös helyen tároljuk fogyasztás előtt egy hónapig, amíg az ízek össze nem érnek.
Fotó: Getty Images