![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pikáns sárgarépa chutney leheletnyi gyömbérrel ízesítve – Sokáig eláll a kamrapolcon
![sárgarépa chutney cover](https://kep.index.hu/1/0/3425/34258/342581/34258177_2623163_7c68f7a09c0d7a12a0f9e053fd443584_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sokszor a legegyszerűbb alapanyagokból készülhetnek a legizgalmasabb ételek, például ez a sárgarépa chutney.
A chutney, vagyis pikáns szósz feldobja a sült húst, de akár még kenyérre kenve is ehetjük. Az eredetileg Dél-Ázsiából, Indiából származó szószt zöldségek és gyümölcsök alkotják, és mindig valamilyen fűszertől lesz pikáns az íze. Lehet darabosan vagy turmixolva is készíteni, olyasmi mint egy lekvár, amelyet szintén mindenki ízlés szerint készít darabosan vagy homogénen. A legismertebb a mango chutney, de szinte bármilyen gyümölcs vagy zöldség alkalmas alapanyagnak, akár a legegyszerűbb is, hiszen megfelelő fűszerezéssel mindegyik különleges lesz. Vegyük például a sárgarépát, amihez gyömbért és cayenne borsot adva egészen különleges pikáns ízvilágot kapunk.
Sárgarépa chutney
![sárgarépa chutney recept](https://kep.index.hu/1/0/3425/34258/342581/34258193_1ab066da759af09504b89384cb2c6ee0_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.5 kilogramm sárgarépa
- 3 fej hagyma
- 4 evőkanál gyömbér (reszelt)
- 700 milliliter almaecet
- 750 milliliter víz
- 600 gramm barna cukor
- 1 evőkanál kakukkfű (friss)
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 1 darab citrom leve
- 200 milliliter narancslé
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
Elkészítés:
A sárgarépát alaposan tisztítsuk meg, majd hámozzuk meg, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A hagymát is vágjuk apróra. Tegyük be egy nagyobb lábasba, majd öntsük hozzá a citromlevet, a narancslevet és az összes többi hozzávalót. Tegyük a tűzhelyre, majd forraljuk fel, és időnként megkeverve főzzük 5 percig magas lángon. Ezután vegyük le a hőmérsékletet, és 45 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Még forrón tegyük steril üvegekbe, majd jól zárjuk le őket. Sötét, hűvös helyen tároljuk fogyasztás előtt egy hónapig, amíg az ízek össze nem érnek.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!