Pikáns sárgarépa chutney leheletnyi gyömbérrel ízesítve – Sokáig eláll a kamrapolcon
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Sokszor a legegyszerűbb alapanyagokból készülhetnek a legizgalmasabb ételek, például ez a sárgarépa chutney.
A chutney, vagyis pikáns szósz feldobja a sült húst, de akár még kenyérre kenve is ehetjük. Az eredetileg Dél-Ázsiából, Indiából származó szószt zöldségek és gyümölcsök alkotják, és mindig valamilyen fűszertől lesz pikáns az íze. Lehet darabosan vagy turmixolva is készíteni, olyasmi mint egy lekvár, amelyet szintén mindenki ízlés szerint készít darabosan vagy homogénen. A legismertebb a mango chutney, de szinte bármilyen gyümölcs vagy zöldség alkalmas alapanyagnak, akár a legegyszerűbb is, hiszen megfelelő fűszerezéssel mindegyik különleges lesz. Vegyük például a sárgarépát, amihez gyömbért és cayenne borsot adva egészen különleges pikáns ízvilágot kapunk.
Sárgarépa chutney
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.5 kilogramm sárgarépa
- 3 fej hagyma
- 4 evőkanál gyömbér (reszelt)
- 700 milliliter almaecet
- 750 milliliter víz
- 600 gramm barna cukor
- 1 evőkanál kakukkfű (friss)
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 1 darab citrom leve
- 200 milliliter narancslé
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
Elkészítés:
A sárgarépát alaposan tisztítsuk meg, majd hámozzuk meg, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A hagymát is vágjuk apróra. Tegyük be egy nagyobb lábasba, majd öntsük hozzá a citromlevet, a narancslevet és az összes többi hozzávalót. Tegyük a tűzhelyre, majd forraljuk fel, és időnként megkeverve főzzük 5 percig magas lángon. Ezután vegyük le a hőmérsékletet, és 45 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Még forrón tegyük steril üvegekbe, majd jól zárjuk le őket. Sötét, hűvös helyen tároljuk fogyasztás előtt egy hónapig, amíg az ízek össze nem érnek.
Fotó: Getty Images