Sárgarépa krémleves pirított gyömbérrel - illatos és ellenállhatatlan
Fűszeres répakrém leves mézzel és gyömbérrel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ilyenkor nyáron a kedvenc receptjeink mind úgy kezdődnek: éppen érik a... Így volt ez a ezzel a gyömbéres répa krémlevessel, de kellettek hozzá a gyerekeim is, akik szombat délelőtt úgy gondolták, épp itt az ideje répát egyelni, és beállítottak a konyhába egy nagy csokor, frissen kitépkedett bébirépával. Ez el is döntötte aznapra az ebéd kérdést.
Maradt még itthon egy másik receptből (izgi, hamarosan azt is mutatjuk) egy öt centis darab gyömbér, gondoltam, itt az ideje párosítani a kettőt, búcsút inteni egy napra az egyszerűségnek, és a kettő kombinációjából kihozni valami érdekes ízt.
A bébirépákkal nincs sok tennivaló, én nem is szoktam meghámozni, csak megdörzsölöm dörzsiszivaccsal, jól megmosom, levágom a két végét, és kész is. Az íze pedig egyszerűen csodálatos, friss és üde, de persze akkor sincs semmi baj, ha jól megtermett répákkal dolgozol, amit a szupermarketben vettél. Annyi minden kerül ugyanis még ebbe a levesbe, hogy a végén nem igazán marad jelentősége a dolognak.
Illatosra pirítjuk
Az elkészítési mód abban különbözik a hagyományos krémelvesekétől, hogy a szokásossal ellentétben itt előre megdinszteltem a hagymát olívaolajon, és egy kicsit hagytam megpirulni rajta a répákat is, hogy minél több ízük legyen. Ugyanígy jártam egy a gyömbérrel, és csak ez után öntöttem fel zöldség alaplével. Természetesen jó minőségű, nátrium-glutamáttól, és ipari mennyiségű sótól mentes leveskockával is dolgozhatsz, ugyanúgy működik.
A szerecsendió és a méz viszont elengedhetetlen, attól simulnak össze az ízek a végén. Próbáld ki, nem fogod megbánni!
Gyömbéres répa krémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.5 kilogramm sárgarépa (bébi)
- 1 fej hagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 5 centis darab gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál szerecsendió
- 1 evőkanál méz
- 5 darab petrezselyemzöld
- 1.5 liter zöldség alaplé (víz és zöldségleves kocka)
- 150 mililiter tejföl
- kenyérkockák a tálaláshoz
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Az olajat feltesszük melegedni egy fazékban, közben kis kockákra vágjuk a hagymát. Megdinszteljük.
Közben megtisztítjuk a répákat, random darabokra vágjuk.
Beletesszük a fazékba, és időnként kevergetve hagyjuk, hogy itt-ott kissé megpiruljon.
A gyömbért is megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, és szintén megfuttatjuk az olajon.
Most jön a fokhagyma, ugyanígy járunk el vele.
Ekkor töltjük fel a zöldségeket zöldség alaplével. Sózzuk. Hozzáadjuk a szerecsendiót és a mézet. Lefedve főzzük, amíg a répa meg nem puhul.
Ekkor beletesszük a petrezselyemzöldet is.
Amikor egy kissé kihűlt, hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel pépesítjük.
Kenyérkockákkal tálaljuk, amit ízlés szerint meg is piríthatunk.