Retekből készül a legfinomabb savanyúság: friss és ropogós marad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon egyszerű és nagyon gyors recept, az izgalmas, ízes felöntőlevet ráadásul más zöldségekkel is kipróbálhatjuk.
Szinte bármilyen zöldségből készíthetünk savanyúságot, mégis vannak olyanok, amelyek kifejezetten alkalmasak rá. Ilyen például a retek, amelyet többféleképpen is savanyíthatunk, ez most egy picit különlegesebb változat.
Az eredeti receptet egy szuper amerikai gasztroblogon találtam pár hete, első olvasásra szerelem lett. A hobbiszakács cukor helyett mézzel édesíti az öntetet, amitől picit különlegesebb lesz, ráadásul chilipelyhet is használ, amitől ázsiai ízvilágú lesz a végeredmény.
Nem muszáj azonban ehhez ragaszkodni, a fűszerezés teljesen szubjektív, lehet rajta változtatni, chilipehely helyett/mellett kerülhet bele mustármag, koriandermag, szemes bors, de maradhatunk egész egyszerűen a sónál is. Ha ódzkodnátok a mézzel történő édesítéstől, nyugodtan használhattok sima cukrot is. A felöntőlevet folyamatosan lehet kóstolgatni, ízlés szerint állítsátok be az ízeket.
A kész savanyúság a hűtőben hetekig eláll, de az első pár napon a legropogósabb.
Savanyúság retekből
Hozzávalók 5 decihez
- 1 csomó retek (200 gramm)
- 180 milliliter almaborecet/fehérborecet
- 180 milliliter víz
- 3 evőkanál méz
- 2 teáskanál só
- 2 gerezd fokhagyma
- opcionális chilipehely
- opcionális mustármag
- opcionális szemes bors
Elkészítés:
Vágjuk le a retek gyökerét és szárát, mossuk meg, majd éles késsel vagy gyaluval vágjuk hajszálvékony szeletekre. Tegyük a szeleteket egy 500 milliliteres befőttesüvegbe.
A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, majd tegyük bele az üvegbe a retek mellé. Ha használunk, szórjunk a tetejére 1 teáskanál chilipelyhet és 0.5 teáskanál mustármagot, illetve 1 teáskanál egész borsot.
Egy kis lábasban melegítsük össze az ecetet, a vizet, a mézet és a sót. Ízlés szerint édesebbre vagy savanyúbbra is készíthetjük.
A forró levet öntsük a retekre, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Zárjuk le, majd tegyük a hűtőbe.
Fotó: Getty Images