
Retekből készül a legfinomabb savanyúság: friss és ropogós marad

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába

Málnás-fehér csokis zabkeksz: a banántól lesz puha a belseje

Sütőben sült tőkehalfilé párolt spenóttal: egészséges, ízletes és könnyű

Pompás, aranybarnára sült krumplis omlett: napindítónak is tökéletes
Nagyon egyszerű és nagyon gyors recept, az izgalmas, ízes felöntőlevet ráadásul más zöldségekkel is kipróbálhatjuk.
Szinte bármilyen zöldségből készíthetünk savanyúságot, mégis vannak olyanok, amelyek kifejezetten alkalmasak rá. Ilyen például a retek, amelyet többféleképpen is savanyíthatunk, ez most egy picit különlegesebb változat.
Az eredeti receptet egy szuper amerikai gasztroblogon találtam pár hete, első olvasásra szerelem lett. A hobbiszakács cukor helyett mézzel édesíti az öntetet, amitől picit különlegesebb lesz, ráadásul chilipelyhet is használ, amitől ázsiai ízvilágú lesz a végeredmény.
Nem muszáj azonban ehhez ragaszkodni, a fűszerezés teljesen szubjektív, lehet rajta változtatni, chilipehely helyett/mellett kerülhet bele mustármag, koriandermag, szemes bors, de maradhatunk egész egyszerűen a sónál is. Ha ódzkodnátok a mézzel történő édesítéstől, nyugodtan használhattok sima cukrot is. A felöntőlevet folyamatosan lehet kóstolgatni, ízlés szerint állítsátok be az ízeket.
A kész savanyúság a hűtőben hetekig eláll, de az első pár napon a legropogósabb.
Savanyúság retekből

Hozzávalók 5 decihez
- 1 csomó retek (200 gramm)
- 180 milliliter almaborecet/fehérborecet
- 180 milliliter víz
- 3 evőkanál méz
- 2 teáskanál só
- 2 gerezd fokhagyma
- opcionális chilipehely
- opcionális mustármag
- opcionális szemes bors
Elkészítés:
Vágjuk le a retek gyökerét és szárát, mossuk meg, majd éles késsel vagy gyaluval vágjuk hajszálvékony szeletekre. Tegyük a szeleteket egy 500 milliliteres befőttesüvegbe.
A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, majd tegyük bele az üvegbe a retek mellé. Ha használunk, szórjunk a tetejére 1 teáskanál chilipelyhet és 0.5 teáskanál mustármagot, illetve 1 teáskanál egész borsot.
Egy kis lábasban melegítsük össze az ecetet, a vizet, a mézet és a sót. Ízlés szerint édesebbre vagy savanyúbbra is készíthetjük.
A forró levet öntsük a retekre, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Zárjuk le, majd tegyük a hűtőbe.
Fotó: Getty Images