Így készül a tökéletes skót tojás – Akkor jó, ha a belseje kissé folyós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fűszeres darált hús aranybarna bundában, amelynek a belsejében meglepetés bújik meg.
A brit konyhában népszerű fogásnak számít a skót tojás, a fűszeres darált hús főtt tojást rejt. Ezt az ételt közel érezhetjük a szívünkhöz, ugyanis nagyon hasonlít a régi klasszikusunkra, a Stefánia vagdaltra, amit korábban újraálmodtunk, de szerintem ezt a húsba göngyölt tojást is vehetjük újragondolásnak, amit húsvétkor az ünnepi asztalunkra pakolhatunk.
Változatok
Bátran fűszerezzük a húst, adjunk hozzá a recepthez saját ötleteket, például ebben a verzióban nem szerepel petrezselyem, de finomra vágva nyugodtan a daráltba kerülhet, vagy egy teáskanálnyi őrölt paprikával, esetleg szegfűborssal is gazdagíthatjuk, amitől kellemesen csípős aromája lesz a húsnak.
Ételkritikusok, neves séfek azt szokták mondani, hogy akkor tökéletes a skót tojás belseje, ha folyós, lágy textúrájú. Ahhoz, hogy ezt az állagot elérjük, a tojás főzési idejére kell nagyon figyelnünk, forrásban lévő vízbe helyezve 5 percig főzzük, ha tovább marad benne, a sárgája kemény lesz, de ez ízlés kérdése is.
A különleges húsos tojás nagyon vagány eleme lehet a húsvéti asztalunknak, félbevágva vagy egyben hagyva, sós kalács és sok-sok zöldség mellé kínálva.
Skót tojás
Hozzávalók 4 darabhoz
Skót tojás:
- 50 dekagramm darált sertéshús (comb vagy lapocka)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál mustár
- só és bors ízlés szerint
- olaj a sütéshez
- 4 darab főtt tojás
Panír:
- 2 bögre liszt
- 2 bögre zsemlemorzsa
- 2 darab tojás
Elkészítés:
A tojásokat forrásban lévő vízbe tesszük, 5-10 percig főzzük attól függően, lágyra vagy keményre szeretnénk, majd hideg vízben lehűtjük és megpucoljuk.
A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, mustárt, sóval, borssal fűszerezzük, majd alaposan egybedolgozzuk.
A főtt tojásokat egyenként a húsba csomagoljuk. A tenyerünkbe veszünk egy nagyobb adag húst, amiben kényelmesen elfér majd a tojás, kilapítgatjuk, a tojást beletesszük, gömbbé formázzuk.
A húsba csomagolt tojást megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban és zsemlemorzsában, végül bő, forró olajban aranybarnára sütjük 5-10 perc alatt.
Fotó: Getty Images