Ilyen a legszaftosabb hamburger, a Sloppy Joe: a buciba darált húsos ragu kerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szaftos, húsos raguval megpakolt hamburgerbuci, ez a Sloppy Joe, az amerikaiak nagy kedvence, amely az első harapás után rabul ejti a kóstolóját.
A darált húsos burger az 1930-as években kezdte meg hódítását, a testes finomságot egy Joe nevű szakács alkotta meg. A Sloppy Joe tulajdonképpen egy húsos raguval megpakolt zsemle. Az eredeti receptben a buciba paradicsomos, fűszeres mártással készült darált húsos ragu kerül, mára azonban az alapot rendesen felturbózták.
Könnyedén ízlésre szabható a recept, sokan bolognai ragut pakolnak a zsemlébe és adják el Sloppy Joe név alatt, de hús nélküli verzió is létezik a laktató finomságból. Sőt, ha belegondolsz, a magyar konyhától sem áll távol Joe szendvicse. A rakott kel vagy karfiol raguját sokan szeretik magában is falatozni, még a rizzsel egybeforgatás előtt, akár az így készült húst is bele lehet pakolni a zsemlébe vagy hamburgerbuciba.
Tipp, hogy még finomabb legyen
A darált húsos ragut érdemes kicsit feldobni, valamilyen zöldséggel gazdagítani, de ha nem szeretnéd a daráltat zöldséggel egybefőzni, akkor a zsemlébe pakolj csemegeuborkát, kaliforniai paprikát vagy valamilyen csípősebb paprikát. Sajttal is érdemes kipróbálni, elvégre sajttal minden sokkal finomabb lesz. A lent olvasható recept egyszerű alap, amit bátran lehet tovább gazdagítani, kerülhet a raguba fokhagyma, chili vagy Worcestershire-szósz, a határ a csillagos ég.
Sloppy Joe
Hozzávalók 4 személyre
- 60 dekagramm darált hús (marha, csirke, pulyka, sertés)
- 2 fej hagyma
- 600 gramm paradicsom passata
- 250 milliliter víz
- só és bors ízlés szerint
- olaj kevés
Elkészítés:
A hagymát vágjuk finomra, majd magas falú lábasban, kevés olajon dinszteljük meg. Miután a hagyma üveges lett, keverjük hozzá a darált húst, ízesítsük sóval és borssal, pirítsuk addig, míg a kieresztett víz teljesen elpárolog. Utána öntsük rá a paradicsom passatát és a vizet, főzzük addig, amíg besűrűsödik. A kész raguból ízlés szerint kanalazzunk a hamburgerbuciba.
Fotó: Getty Images