30 perces sörös sajtleves - Hidegben így jobban esik a sör
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez egy különleges, erőteljes ízvilágú leves, ami nem biztos, hogy mindenkinek ízleni fog, viszont akinek igen, annak egy perc alatt a kedvence lesz. Hétköznapokra, de ünnepi alkalmakra is tökéletes választás lehet, ha szeretnénk meglepni a családot egy nem mindennapi ízélménnyel.
A sajt mindenhez és mindenbe jó, de levesbe különösen. Egy jó sajt mellé pedig tökéletesen illik valamilyen alkohol, jelen esetben egy lágyabb, világos sör.
Csak rajtunk múlik, hogy mennyire lesz erőteljes a sör íze a levesben. Minél tovább főzzük, annál inkább elpárolog az alkohol vagy legalábbis az erőteljes aromája. Folyamatosan kóstolgassuk főzés közben a levest, állítsuk be az ízeket a mi ízlésünknek megfelelőlen. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tej, a tejszín és a sajt is lágyítani fog még az aromákon.
Ha viszont tényleg azt szeretnénk, hogy csak minimális legyen a sör íze - vagy azért, mert gyerekek is esznek belőle, vagy azért, mert nem szeretjük annyira az aromáját -, akkor egy része helyett tehetünk hús- vagy zöldségalaplevet a levesünkbe. Ebben a receptben például 450 ml sör kerül a tej és tejszín mellé, de csinálhatjuk 200 ml sör és 250 ml alaplé aránnyal is, ha egy lágyabb, kevésbé karakteres ízű fogást szeretnénk.
Sörös sajtleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 evőkanál vaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 bögre tej
- 1 bögre habtejszín
- 450 mililiter világos sör
- 1 evőkanál mustár
- 300 gramm cheddar sajt (reszelve)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
2. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük jól el, és kb. 3 perc alatt pirítsuk aranybarnára.
3. Keverjük össze a tejet és a tejszínt, majd lassan, kis adagokban öntsük hozzá a lisztes keverékhez, közben folyamatosan keverjük.
4. Vegyük feljebb a lángot, adjuk hozzá a sört és a mustárt, keverjük folyamatosan, amíg a habja el nem megy. Ha már forr, vegyük vissza a lángot, és főzzük így 10 percig, amíg besűrűsödik.
5. Adjuk hozzá a lereszelt sajtot maroknyi adagonként, sózzuk, borsozzuk. Ha elolvadt a sajt, készen van a levesünk is. Pirítóssal vagy krutonnal tálaljuk.
Fotó: Shutterstock