
30 perces sörös sajtleves - Hidegben így jobban esik a sör
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Selymes mandulaital házilag: ezt készítsd, ha nem ihatsz tehéntejet

Tejszínes, zöldséges rakott krumpli: vastag, nyúlós sajtréteggel az igazi

Sütés nélküli csokis desszertek: gyors nasik, amiket csak szeretni lehet

Spenótos csicseriborsó-fasírt: gyors ebéd friss zöldségekből

Ropogós KFC-csirke házilag: a bundája jó fűszeres
Ez egy különleges, erőteljes ízvilágú leves, ami nem biztos, hogy mindenkinek ízleni fog, viszont akinek igen, annak egy perc alatt a kedvence lesz. Hétköznapokra, de ünnepi alkalmakra is tökéletes választás lehet, ha szeretnénk meglepni a családot egy nem mindennapi ízélménnyel.
A sajt mindenhez és mindenbe jó, de levesbe különösen. Egy jó sajt mellé pedig tökéletesen illik valamilyen alkohol, jelen esetben egy lágyabb, világos sör.
Csak rajtunk múlik, hogy mennyire lesz erőteljes a sör íze a levesben. Minél tovább főzzük, annál inkább elpárolog az alkohol vagy legalábbis az erőteljes aromája. Folyamatosan kóstolgassuk főzés közben a levest, állítsuk be az ízeket a mi ízlésünknek megfelelőlen. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tej, a tejszín és a sajt is lágyítani fog még az aromákon.
Ha viszont tényleg azt szeretnénk, hogy csak minimális legyen a sör íze - vagy azért, mert gyerekek is esznek belőle, vagy azért, mert nem szeretjük annyira az aromáját -, akkor egy része helyett tehetünk hús- vagy zöldségalaplevet a levesünkbe. Ebben a receptben például 450 ml sör kerül a tej és tejszín mellé, de csinálhatjuk 200 ml sör és 250 ml alaplé aránnyal is, ha egy lágyabb, kevésbé karakteres ízű fogást szeretnénk.
Sörös sajtleves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 evőkanál vaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 bögre tej
- 1 bögre habtejszín
- 450 mililiter világos sör
- 1 evőkanál mustár
- 300 gramm cheddar sajt (reszelve)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
2. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük jól el, és kb. 3 perc alatt pirítsuk aranybarnára.
3. Keverjük össze a tejet és a tejszínt, majd lassan, kis adagokban öntsük hozzá a lisztes keverékhez, közben folyamatosan keverjük.
4. Vegyük feljebb a lángot, adjuk hozzá a sört és a mustárt, keverjük folyamatosan, amíg a habja el nem megy. Ha már forr, vegyük vissza a lángot, és főzzük így 10 percig, amíg besűrűsödik.
5. Adjuk hozzá a lereszelt sajtot maroknyi adagonként, sózzuk, borsozzuk. Ha elolvadt a sajt, készen van a levesünk is. Pirítóssal vagy krutonnal tálaljuk.
Fotó: Shutterstock