Sós gofri grillezett zöldségekkel az idei nyár kedvence
A gofri nem feltétlenül édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gofri valamiért édes sütiként került be a köztudatba, holott ez korántsem magától értetődik: simán lehet sós is, ha úgy készítjük. Ebben az esetben természetesen nem nutellával, lekvárral és tejszínhabbal kínáljuk, hanem grillezett gombával és padlizsánnal, és nem a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek, habár sosem lehet tudni az ilyesmit.
Pár hete kaptam egy gofrisütőt. A használati utasításban állt néhány gofri recept is, így nekiálltam elkészíteni őket, mintegy letesztelni, hogy melyik a legjobb. A gyerekek természetesen a vaníliakivonatos megoldást szerették a legjobban, amire pár napon belül szintén ráuntak. Én viszont, vesztükre, teljesen rákaptam a gofrikészítésre: egyszerűen nem tudtam lemondani róla, hogy pár perc munkával elkészül egy csomó édes vagy sós süti, amit bármivé át lehet alakítani, attól függően, hogy mit teszünk rá.
Mivel itt a grillszezon, és szezonban mindig grillezni kell, bármit és bármikor, szinte adta magát, hogy a sós gofrira grillezett zöldségeket tornyozzunk. Ez egy elképesztően jól sikerült megoldás lett, érdemes kipróbálni.
Serpenyőben is működik
Természetesen simán eltekinthetünk a faszénparázstól, az erdei (sőt, a szárított, vagy a termesztett gombát) nyugodtan meg lehet pirítani serpenyőben is. A padlizsánnal ugyanez a helyzet, ráadásul, amíg elkészül a családi mennyiségű gofri, a zöldségek is illatosra sülnek, és már csak rá kell őket tornyozni a gofri tetejére. Koktélparadicsommal, friss petrezselyemmel isteni!
Sós gofri grillezett gombával és padlizsánnal
Hozzávalók 4 adaghoz
A gofrikhoz
- 20 dekagramm vaj puha
- 4 darab tojás
- 25 dekagramm tejföl
- 35 dekagramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
A feltéthez
- 20 dekagramm gomba (az erdei jobb, de bármi megteszi)
- 1 darab padlizsán
- ízlés szerint só
- olaj a sütéshez (amennyit felvesz)
Elkészítés:
Összekeverjük a gofri hozzávalóit egy habverővel, és elkezdjük kisütni őket.
Közben a gombát és a padlizsánt falatnyi darabokra vágjuk, sózzuk, és forró serpenyőben, kis olajon elkezdjük sütni. Lényeg, hogy mindig csak annyi legyen a serpenyőben, hogy ne tudjon levet ereszteni, hanem rögtön elpárologjon.
A gombát és a padlizsánokat apránként sütjük meg, időnként kevergetve, oda ne kapjon. Amikor a padlizsán felvette az olajat, pótoljuk, hogy oda ne égjen.
A grillezett zöldségeket a gofrik tetejére halmozzuk, és kezdődhet a lakoma.
Fotó: Shutterstock