![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Brownie nem volt még ilyen finom – Sós karamell bújik meg a rétegek között
![sós karamellás brownie](https://kep.index.hu/1/0/3181/31816/318167/31816703_2441335_3e0560073b385bb62eee2588b556d1be_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A brownie-t ma már mindenki ismeri, és aki kedveli a csokis süteményeket, nagy eséllyel szereti is.
A brownie nagyon egyszerűen elkészíthető édességnek tűnik, olyannyira, hogy a gyerekeim apukája is megpróbálkozott a készítésével, de miután nem hitte el, hogy tényleg akkor kell kivenni a sütőből, amikor még egy picit remegős, így túlsütötte és száraz lett. Márpedig a jó brownie belseje puha, de nem folyós, a külseje pedig roppan.
Ez a változat duplán izgalmas, mert nemcsak a tésztát kell jól elkészíteni, hanem a sós karamellt is, tökéletes párost fognak alkotni ebben a süteményben. Készüljünk fel, hogy elképesztően édes lesz, de akkor is muszáj kipróbálni.
Sós karamellás brownie
![sós karamellás brownie recept](https://kep.index.hu/1/0/3181/31816/318167/31816767_dcad78f5850557a2a5e41a8998b2277a_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Sós karamell
- 200 gramm nádcukor
- 50 milliliter víz
- 200 milliliter habtejszín
- 1 teáskanál só
Brownie
- 250 gramm étcsokoládé (70%-os)
- 250 gramm vaj
- 5 darab tojás
- 150 gramm nádcukor
- 100 gramm muscovado cukor
- 150 gramm liszt (sima vagy tönköly)
Elkészítés:
Karamell:
A vizet és a nádcukrot lassú tűzön forraljuk fel addig, amíg karamellizálódik. Nem kell kevergetni, csak a lábas nyelét megfogva forgassuk. Vigyázzunk, nehogy odaégjen. Ha kész, vegyük le a tűzről, öntsük bele a tejszínt és szórjuk bele a sót. Tegyük vissza a tűzhelyre, és kézi habverővel kevergetve még forraljuk pár percet. Ekkor még folyékony, de ha vízbe téve megszilárdul a karamell, akkor készen vagyunk. Hagyjuk kihűlni, tegyük egy kis időre hűtőbe.
Tészta:
Készítsük el a tésztát. A csokoládét és a vajat olvasszuk fel (akár vízgőz felett, akár mikróban). Keverjük habosra a tojásokat a cukorral elektromos habverővel, majd forgassuk bele a csokoládét és a vajat. A végén óvatosan forgassuk bele a lisztet.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Öntsük a csokis tészta felét a tepsibe, majd a karamell felét. Erre kerül a maradék csokimassza úgy, hogy jól befedje a karamellt, majd egy újabb karamellréteg következik. Pici sót szórjunk a tetejére, majd 30 perc alatt süssük meg, és amikor kihűlt, szeleteljük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!