Brownie nem volt még ilyen finom – Sós karamell bújik meg a rétegek között

sós karamellás brownie
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A brownie-t ma már mindenki ismeri, és aki kedveli a csokis süteményeket, nagy eséllyel szereti is.

A brownie nagyon egyszerűen elkészíthető édességnek tűnik, olyannyira, hogy a gyerekeim apukája is megpróbálkozott a készítésével, de miután nem hitte el, hogy tényleg akkor kell kivenni a sütőből, amikor még egy picit remegős, így túlsütötte és száraz lett. Márpedig a jó brownie belseje puha, de nem folyós, a külseje pedig roppan.

Ez a változat duplán izgalmas, mert nemcsak a tésztát kell jól elkészíteni, hanem a sós karamellt is, tökéletes párost fognak alkotni ebben a süteményben. Készüljünk fel, hogy elképesztően édes lesz, de akkor is muszáj kipróbálni. 

Sós karamellás brownie

sós karamellás brownie recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

Sós karamell

  • 200 gramm nádcukor
  • 50 milliliter víz
  • 200 milliliter habtejszín
  • 1 teáskanál

Brownie

  • 250 gramm étcsokoládé (70%-os)
  • 250 gramm vaj
  • 5 darab tojás
  • 150 gramm nádcukor
  • 100 gramm muscovado cukor
  • 150 gramm liszt (sima vagy tönköly)
Recept idők

Elkészítés:

Karamell:

A vizet és a nádcukrot lassú tűzön forraljuk fel addig, amíg karamellizálódik. Nem kell kevergetni, csak a lábas nyelét megfogva forgassuk. Vigyázzunk, nehogy odaégjen. Ha kész, vegyük le a tűzről, öntsük bele a tejszínt és szórjuk bele a sót. Tegyük vissza a tűzhelyre, és kézi habverővel kevergetve még forraljuk pár percet. Ekkor még folyékony, de ha vízbe téve megszilárdul a karamell, akkor készen vagyunk. Hagyjuk kihűlni, tegyük egy kis időre hűtőbe. 

Tészta:

Készítsük el a tésztát. A csokoládét és a vajat olvasszuk fel (akár vízgőz felett, akár mikróban). Keverjük habosra a tojásokat a cukorral elektromos habverővel, majd forgassuk bele a csokoládét és a vajat. A végén óvatosan forgassuk bele a lisztet. 

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

Öntsük a csokis tészta felét a tepsibe, majd a karamell felét. Erre kerül a maradék csokimassza úgy, hogy jól befedje a karamellt, majd egy újabb karamellréteg következik. Pici sót szórjunk a tetejére, majd 30 perc alatt süssük meg, és amikor kihűlt, szeleteljük. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük