Sós kiflifelfújt ünnepi kivitelben: tartalmas és mennyei a meleg reggeli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tejszíntől krémes, a tojástól laktató, a besameltől szaftos ez az isteni sós kiflifelfújt.
Laktató és mutatós ez a meleg reggeli, egyszerű, mégis elegáns, érdemes elkészíteni a két ünnep között. Az már csak ráadás, hogy még a maradékot is felhasználhatod hozzá, ha túl sok pékárut vettél az ünnepekre, esetleg a felvágott nem fogyott el, mind-mind mehet ebbe az isteni napindító fogásba.
A pékáru – én bagettet használtam, de mást is lehet – tejes, tejszínes, tojásos keverékben mártózik meg, megszívja magát a fűszeres folyadékkal, utána pedig rengeteg sajttal, sonkával vagy más felvágottal és besamellel sül össze. Utóbbi koronázza meg a fogást, szaftosabbá, krémesebbé teszi az összhatást.
Ha szeretnéd, még jobban felturbózhatod a felfújtat: mikor rásült a besamel és a sajt, vedd ki a sütőből, alakíts ki 2-3 mélyedést, és üss oda 1-1 tojást. Tedd vissza a sütőbe, majd addig süsd, míg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még folyós.
Sós kiflifelfújt
Hozzávalók 6 személyre
Alap:
- 1 darab bagett (350 grammos)
- 6 darab tojás
- 350 milliliter tej
- 150 milliliter tejszín
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0.5 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 350 gramm gouda
- 300 gramm sonka (más felvágott is jó)
Besamel:
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 350 milliliter tej
- 1 csipet szerecsendió
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A bagettet vágjuk 2-3 centis kockákra. A sajtot reszeljük le. A felvágottat kockázzuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet, a tejszínt, a kakukkfüvet, a sót és a borsot.
Tegyük a tejes keverékbe a bagetett, 200 gramm sajtot és a sonkát. Keverjük alaposan össze a hozzávalókat, hogy a tejes keverék mindenhol bevonja a kenyeret, a bagett magába tudja szívni azt.
Öntsük a masszát egy minimum 2 liter űrtartalmú jénaiba vagy sütőtálba, fedjük le fóliával, majd toljuk a sütőbe 30 percre.
A sütés utolsó 10 percében álljunk neki a besamelmártásnak: a vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a lisztet. Keverjük 1-2 percig, majd fokozatosan öntsük fel a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Mikor a szósz besűrűsödött, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük.
Vegyük ki a felfújtat sütőből, szedjük le a fóliát. Vegyük feljebb a sütő hőmérsékletét 200 fokra.
A kész besamelt öntsük a tetejére, mindenhova jusson belőle, majd szórjuk rá a maradék 150 gramm sajtot. Tegyük vissza a sütőbe 8 percre.
Hagyjuk picit hűlni, majd vágjuk kockákra, langyosan tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors