Fantasztikusan omlós csokis, nutellás keksz: ezzel töltsd meg a sütisdobozt
A csokis kekszet is szeretjük, hát még Nutellával megbolondítva. Képtelenség belőle eleget készíteni.
Ha vendégségbe mész, biztosan mindig az édes falatok, sütik kapják a főszerepet, pedig néha jólesik valamilyen sós finomságot ropogtatni. Ez a magvas keksz garantált kedvenc lesz, ráadásul egyszerűen és viszonylag gyorsan készül a házi kréker.
A keksz alapja vajas tészta, amely attól különleges, hogy egy nagyon kevés cukor is kerül bele. A sütőből kikerülve jó ropogós lesz a keksz, a lehető legjobb nasi film vagy könyv mellé, főleg, ha még mártogatóst is kínálsz mellé.
Magvakból szinte bármilyet és bármilyen arányban használhatsz, legyen az szezám-, napraforgó- vagy tökmag, de akár egész mákot is szórhatsz rá. A magvakat jó alaposan nyomkodd bele a tésztába, oszlasd el rajta. Ha szeretnéd, tojással is lekenheted a tészta tetejét, úgy biztosan rátapadnak a magvak.
Keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport, a sót és a cukrot egy tálban. Adjuk hozzá a kockákra vágott, hideg vajat, majd morzsoljuk el a liszttel. Amikor morzsás, öntsük fel a vízzel, majd dolgozzuk egybe a tésztát. Ha összeállt egy gombóccá, csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 20 percre.
Amíg pihen a tészta, szórjuk a magvakat egy serpenyőbe, majd pirítsuk őket 3-4 percig folyamatos kevergetés mellett. Ha picit megpirultak, vegyük le őket a tűzről, szórjuk rájuk a sót és a fokhagymaport. Hagyjuk hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A tésztát nyújtsuk 3 mm vékonyra két sütőpapír között. Ha kinyújtottuk, szórjuk a tetejére a magvakat, oszlassuk el a tésztán egyenletesen, nyomkodjuk bele, amennyire tudjuk. Egy éles kés segítségével vágjuk be a tésztát úgy, hogy majd falatnyi darabokra lehessen szétszedni, de egyelőre a tészta maradjon egyben.
Így, ahogy van, egyben, a sütőpapírral együtt tegyük egy sütőlapra, majd toljuk a sütőbe 13-15 percre, míg a szélei aranybarnák nem lesznek. Ekkor húzzuk ki a sütőből, még egyszer vágjuk át a késsel a vonal mentén, szedjük szét darabokra, majd toljuk vissza még 3 percre, hogy a kekszek szélei is megpiruljanak.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu