Krémes görög joghurtos-hagymás mártogatós - Zöldséghasábok mellé tökéletes

joghurtos hagymás mártogatós cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A görög joghurt kicsit lágyítja a hagyma intenzív ízét, a két hozzávaló találkozása pedig isteni mártogatóst eredményez.

Ennek a mártogatósnak a legbonyolultabb és legidőigényesebb folyamata a hagyma karamellizálása, utána már csak össze kell keverned a joghurttal, és élvezheted is az ízeket. Ha még sosem karamellizáltál hagymát, akkor ebből a cikkből megtanulhatod. Egyáltalán nem vészes, csak türelemmel kell lenned, és nem szabad magára hagyni a zöldséget a tűzhelyen.

Mártogatóst szinte mindenből készíthetsz, legyen az sajtkrém vagy paradicsomszósz, vagy krémesre párolt zöldség. Ha a paradicsomos alapúakat, ráadásul a csípős ízeket szereted, akkor készíts salsát. Ha pedig a lágyabb ízeket kedveled, akkor legyen az alap joghurt, abból is a görög fajta. Ha nem elég markáns, akkor nyugodtan helyettesítsd natúr krémsajttal. 

Görög joghurtos-hagymás mártogatós

joghurtos hagymás mártogatós recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 fej hagyma (közepes)
  • 500 milliliter görög joghurt
  • 1 kávéskanál
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 0.5 kávéskanál bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és rendszeres keverés mellett karamellizáljuk meg. Ez egy kicsit időigényesebb folyamat, nagyjából 20-25 percig tart, és végig ott kell állnunk a tűzhely mellett. Ha kész, vegyük le a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Egy tálban keverjük össze a görög joghurtot, a sót, a fokhagymaport és a borsot. Forgassuk hozzá a kész hagymát. Tegyük hűtőbe néhány órára fogyasztás előtt.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük