Készíts sós perecet nassolnivalóként: falatnyi darabokban is készülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha néha a chips és teasütik helyett valami tartalmasabbat nassolnál, készítsd el ezt a sós finomságot.
Ha szereted a sós perecet, akár nassolnivalóként is kipróbálnád, akkor készítsd el ezeket a falatkákat. Egy jó film vagy könyv társaságában is elfogyaszthatod őket, a sós nass tökéletes vendégváró, de sör mellé is kitűnő választás.
Habár van benne élesztő, és igen, kelt tésztáról van szó, nem kell nehéz, bonyolult receptre gondolni, egyáltalán nem macerás az elkészítése. Annyi a titka, hogy a sütés előtt szódabikarbónás vízben kell főzni a tésztát: ez az állagán is javít, illetve a külső réteg is sokkal szebb lesz, úgyhogy ne spórolj rajta, amúgy is fél perc az egész procedúra.
A bajor perec tésztája picit édeskés, kívül aranybarna és ropogós, belül puha, a különleges szerkezetét az előbb említett szódabikarbónás víznek köszönheti. Falatok formájában is ugyanúgy érvényesül az íze és az állaga is, érdemes kipróbálni.
Sós falatok
Hozzávalók 36 darabhoz
- 375 milliliter meleg víz
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál só
- 1 zacskó instant élesztő
- 600 gramm liszt
- 4 evőkanál vaj
- olaj
- 2.5 liter víz
- 140 gramm szódabikarbóna
- 1 darab tojássárgája
- nagy szemű só
Elkészítés:
A meleg vizet és a cukrot keverjük össze egy kis tálban, szórjuk bele az élesztőt, majd hagyjuk 5-10 percig állni.
A lisztet keverjük össze a sóval egy nagyobb tálban, majd öntsük bele az olvasztott vajat és az élesztős vizet. Ha van dagasztógépünk, akkor azzal, ha nincs, akkor kézzel dagasszuk a tésztát, míg össze nem áll, el nem válik a tál falától. Ha kész a tészta, vegyük ki a tálból, enyhén olajozzuk ki az edényt, majd tegyük vissza a cipót, fedjük le. Tegyük meleg helyre, addig kelesszük, míg a duplájára nem nő.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral, enyhén kenjük meg őket olajjal.
Egy nagy lábasban keverjük össze a 2,5 liter vizet és a szódabikarbónát, forrásig melegítsük.
A tésztát szedjük 6 részre, majd minden részből sodorjunk egy nagyjából 2,5 centi széles rudat. Vágjuk a rudat 2,5 centis darabokra, hogy megkapjuk a falatnyi darabokat. Kisebb adagokban tegyük a darabokat a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd szűrőkanállal szedjük ki őket, tegyük az előkészített tepsikre.
A tojássárgáját verjük fel 1 evőkanál vízzel, majd kenjük le vele a falatok tetejét. Szórjuk meg őket nagy szemű sóval. Toljuk a sütőbe, 10-12 percig süssük, míg aranybarnák nem lesznek, félidőben forgassunk egyet a tepsin.
Langyosan, valamilyen mártogatóssal kínálva a legfinomabbak.
Fotó: Getty Images