![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Puha, sonkás-sajtos perec: a kelt tészta kacsazsírtól lesz omlós
![sspcover](https://kep.index.hu/1/0/3684/36845/368454/36845475_2813933_0751cf45a5dd6e8e78c6384fc7d25d85_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az isteni perec nem a megszokott módon készül, a tésztája puha és sonkakockák sülnek bele.
A perec hallatán sokan egyből a jó öreg, ropogós sós perecre gondolnak, de a csokival bevont változatok is népszerűek. A perecet máshogy is el lehet készíteni, az egyik legfinomabb változatban pihe-puha tésztával, sonkával és sajttal készül.
A perec tésztája foszlós, amit 3 alapanyag tesz különlegessé. A puhaságát a kacsazsírnak köszönheti, de kerül még bele sonka is, amitől sokkal gazdagabb lesz, a tetejére pedig reszelt sajtot kell szórni, amiből, ha szeretnél, a tésztába is dolgozhatsz 1-2 marékkal. A perec 2-3 napig is puha marad, de addigra már úgyse lesz belőle, olyan finom, hogy addig jár rá az ember, míg az utolsó morzsa is el nem fogy.
Sonkás-sajtos perec
![sspct](https://kep.index.hu/1/0/3684/36845/368455/36845533_73f56305594abe19c13d6f31763ed72a_wm.jpg)
Hozzávalók 10 darabhoz
- 50 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 2.5 dekagramm friss élesztő
- 3 deciliter langyos tej
- 2 evőkanál kacsazsír
- 8 dekagramm sonka
- 15 dekagramm zsíros sajt
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a sót, majd a kacsazsírt és az apró kockákra vágott sonkát. A felfuttatott élesztőt is adjuk a lisztes keverékhez, utána alaposan dagasszuk ki a tésztát.
A begyúrt tésztát meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt. A pihentetés után lisztezett felületen osszuk kis cipókra (10-14 darab körül), majd a kis cipókat sodorjuk hosszú rudakká (40 centiméter) és formáljunk belőle perecet.
A pereceket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket felvert tojással, utána szórjuk meg reszelt sajttal, toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük pirosra.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!