![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos sóskás-baconös pite – Gyorsan süsd meg, amíg tart a szezon
![sóskás baconös quiche cover](https://kep.index.hu/1/0/3421/34217/342177/34217775_2620099_198436163040a0a6a729ee2291f4844f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A sóska szerintem méltatlanul mellőzött növény, pedig elképesztően egészséges, ráadásul finom.
Mostanában annyiszor sütöttem pitét (elegánsabb nevén quiche-t), hogyha álmomból felkeltenek is azt mormolom, hogy vigyázz, miközben összedolgozod a tésztát, a vaj nehogy átvegye a kezed melegét. Ha ezt a pici trükköt megtanuljuk, akkor más gondunk nem lesz vele, ráadásul a pite hálás alap, édes és sós feltét is illik hozzá. A kedvencem a spárgás és a spenótos alapú, de gondoltam egyet, és vettem sóskát, méghozzá azért, mert kiváncsi voltam, hogy ebből a savanykásabb zöldségből is működik-e a pite. Eddig csak főzeléket ettem belőle, pedig a sóska nagyon egészséges, tele van C vitaminnal, érdemes többször vásárolni belőle. A pitében nem is érződik a savanykásabb íz, így a kétkedők is bátran próbálják ki. A szaftosságáért a sült bacon a felelős, szuper párost alkotnak.
Sóskás-baconös pite
![sóskás baconös quiche recept](https://kep.index.hu/1/0/3421/34217/342175/34217539_68b4bc7dddc3418ed7fa32659cf7db7f_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj (jéghideg)
- 1 kávéskanál só
- 3 evőkanál víz (hideg)
Töltelék
- 3 darab tojás
- 250 milliliter tejszín
- 250 gramm sóska (friss)
- 5 szelet bacon
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A liszthez keverjük hozzá a sót, majd daraboljuk bele a jéghideg vajat, és gyorsan morzsoljuk el benne. Adjuk hozzá a hideg vizet is, épp csak annyit, hogy összeálljon a tészta. Ha összeállt, gyúrjuk gombócba, tegyük be folpackba, és tegyük legalább fél órára a hűtőbe.
A sóskát alaposan, levelenként mossuk meg, és vágjuk össze. A bacont kockázzuk fel, és saját zsírján egy kicsit pirítsuk meg. Tegyük mellé a sóskát, és a zsírján fonnyasszuk meg. A tojásokat keverjük össze a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk bele a sóskát és a bacont.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A tésztát vegyük ki a hűtőből. A piteformát vajazzuk ki, és egyengessük bele a tésztát a kezünkkel úgy, hogy a forma szélére is jusson. Ha esetleg kilóg a tészta, vágjuk le. A tésztának először elősütés kell. Takarjuk le a formát sütőpapírral, és szórjuk rá néhány szem babot vagy lencsét, hogy ne púposodjon fel. Így süssük a tésztát 20-25 percig.
Vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a papírt, és a sütési hőmérsékletet vegyük le 180 fokra.
Öntsük a pitére a tejszínes masszát, majd így süssük további 35 percig a pitét.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!