Szaftos sóskás-baconös pite – Gyorsan süsd meg, amíg tart a szezon

sóskás baconös quiche cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sóska szerintem méltatlanul mellőzött növény, pedig elképesztően egészséges, ráadásul finom.

Mostanában annyiszor sütöttem pitét (elegánsabb nevén quiche-t), hogyha álmomból felkeltenek is azt mormolom, hogy vigyázz, miközben összedolgozod a tésztát, a vaj nehogy átvegye a kezed melegét. Ha ezt a pici trükköt megtanuljuk, akkor más gondunk nem lesz vele, ráadásul a pite hálás alap, édes és sós feltét is illik hozzá. A kedvencem a spárgás és a spenótos alapú, de gondoltam egyet, és vettem sóskát, méghozzá azért, mert kiváncsi voltam, hogy ebből a savanykásabb zöldségből is működik-e  a pite. Eddig csak főzeléket ettem belőle, pedig a sóska nagyon egészséges, tele van C vitaminnal, érdemes többször vásárolni belőle. A pitében nem is érződik a savanykásabb íz, így a kétkedők is bátran próbálják ki. A szaftosságáért a sült bacon a felelős, szuper párost alkotnak. 

Sóskás-baconös pite

sóskás baconös quiche recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

Pitetészta

  • 200 gramm liszt
  • 100 gramm vaj (jéghideg)
  • 1 kávéskanál
  • 3 evőkanál víz (hideg)

Töltelék

  • 3 darab tojás
  • 250 milliliter tejszín
  • 250 gramm sóska (friss)
  • 5 szelet bacon
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A liszthez keverjük hozzá a sót, majd daraboljuk bele a jéghideg vajat, és gyorsan morzsoljuk el benne. Adjuk hozzá a hideg vizet is, épp csak annyit, hogy összeálljon a tészta. Ha összeállt, gyúrjuk gombócba, tegyük be folpackba, és tegyük legalább fél órára a hűtőbe. 

A sóskát alaposan, levelenként mossuk meg, és vágjuk össze. A bacont kockázzuk fel, és saját zsírján egy kicsit pirítsuk meg. Tegyük mellé a sóskát, és a zsírján fonnyasszuk meg. A tojásokat keverjük össze a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk bele a sóskát és a bacont.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A tésztát vegyük ki a hűtőből. A piteformát vajazzuk ki, és egyengessük bele a tésztát a kezünkkel úgy, hogy a forma szélére is jusson. Ha esetleg kilóg a tészta, vágjuk le. A tésztának először elősütés kell. Takarjuk le a formát sütőpapírral, és szórjuk rá néhány szem babot vagy lencsét, hogy ne púposodjon fel. Így süssük a tésztát 20-25 percig.  

Vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a papírt, és a sütési hőmérsékletet vegyük le 180 fokra. 

Öntsük a pitére a tejszínes masszát, majd így süssük további 35 percig a pitét. 



 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük