Egyszerű, isteni spárgás-sonkás tart: leveles tésztából is készülhet

spágástart
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kevés munkával készítenél látványos fogást, süsd meg ezt a spárgás tartot.

A spárgás tart számtalan formában készülhet, egyszerűen csak sajttal, mascarponéval vagy az alábbi recept szerint, ricottás krémmel. A viszonylag semleges ízű ricottát citromlé- és héj, petrezselyem és parmezán ízesíti, a tart tetejét pedig prosciutto díszíti, de el is hagyható a vékonyra szelt sonka.

Az egyszerűsített változatban a tart alapja leveles tészta, erre kerül a ricottás krém, majd a zsenge zöld spárga, végül pedig sok-sok reszelt sajt. A spágának vágd le a végeit, majd hosszában fektesd a krémre, úgy nagyon jól fog mutatni.

Spárgás-sonkás tart

spárgástart

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 275 gramm leveles tészta
  • 1 darab tojás
  • 250 gramm ricotta
  • 1 darab biocitrom
  • 2 evőkanál petrezselyem (friss)
  • 20 gramm parmezán
  • ízlés szerint só, bors
  • 500 gramm zöld spárga
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 60 gramm prosciutto
  • tojássárgája (kenéshez)
  • 100 gramm sajt (trappista vagy gouda)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Nyújtsuk ki a leveles tésztát enyhén lisztezett felületen egy nagyjából 25x35 centis téglalappá. Óvatosan tegyük át a tésztát az előkészített tepsibe.

Verjük fel a tojássárgáját 1 evőkanál vízzel, majd kenjük le vele a tésztát. A tészta széleitől 2,5 centiméterre jelöljünk ki egy téglalapot egy éles kés segítségével, de ne vágjuk át a tésztát. Egy villával szurkáljuk meg a tésztát, de csak a belső részét, a széleket nem kell. Süssük a tésztát 10 percig. Ha a közepe felpúposodna, egy villával nyomkodjuk ki belőle a levegőt.

Közben egy kis tálban keverjük össze a ricottát, a tojást, fél teáskanál citromhéjat, egy fél citrom levét, az apróra vágott petrezselymet és a reszelt parmezánt. Sózzuk, borsozzuk. 

Kenjük a krémet a kihűlt tésztára, de a széleken hagyjuk meg a 2,5 centis peremet. 

Vágjuk méretre a spárgákat, a végeiket vágjuk le, majd tegyük őket a krémre, pont akkorák legyenek, hogy peremtől peremig érjenek. Kenjük le őket olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk. 

A prosciuttót tépjük kisebb darabokra, majd szórjuk a tart tetejére. A sajtot reszeljük le, szórjuk a spárgára.

Süssük a tartot 15 percig. Ha 15 perc után a leveles tészta túl pirult lenne, csomagoljuk körbe alufóliával, így nem fog megégni. Tegyük vissza a tartot még 5-7 percre, míg a spárga puha nem lesz.

Vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percet hűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük