![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egyszerű, isteni spárgás-sonkás tart: leveles tésztából is készülhet
![spágástart](https://kep.index.hu/1/0/3776/37760/377601/37760163_2881675_028b2caeb380d30d9329328bda4d9cf3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha kevés munkával készítenél látványos fogást, süsd meg ezt a spárgás tartot.
A spárgás tart számtalan formában készülhet, egyszerűen csak sajttal, mascarponéval vagy az alábbi recept szerint, ricottás krémmel. A viszonylag semleges ízű ricottát citromlé- és héj, petrezselyem és parmezán ízesíti, a tart tetejét pedig prosciutto díszíti, de el is hagyható a vékonyra szelt sonka.
Az egyszerűsített változatban a tart alapja leveles tészta, erre kerül a ricottás krém, majd a zsenge zöld spárga, végül pedig sok-sok reszelt sajt. A spágának vágd le a végeit, majd hosszában fektesd a krémre, úgy nagyon jól fog mutatni.
Spárgás-sonkás tart
![spárgástart](https://kep.index.hu/1/0/3776/37760/377601/37760175_5c835ae6953a09b5d706aa71ce870928_wm.jpg)
Hozzávalók 8 szelethez
- 275 gramm leveles tészta
- 1 darab tojás
- 250 gramm ricotta
- 1 darab biocitrom
- 2 evőkanál petrezselyem (friss)
- 20 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
- 500 gramm zöld spárga
- 1 evőkanál olívaolaj
- 60 gramm prosciutto
- tojássárgája (kenéshez)
- 100 gramm sajt (trappista vagy gouda)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Nyújtsuk ki a leveles tésztát enyhén lisztezett felületen egy nagyjából 25x35 centis téglalappá. Óvatosan tegyük át a tésztát az előkészített tepsibe.
Verjük fel a tojássárgáját 1 evőkanál vízzel, majd kenjük le vele a tésztát. A tészta széleitől 2,5 centiméterre jelöljünk ki egy téglalapot egy éles kés segítségével, de ne vágjuk át a tésztát. Egy villával szurkáljuk meg a tésztát, de csak a belső részét, a széleket nem kell. Süssük a tésztát 10 percig. Ha a közepe felpúposodna, egy villával nyomkodjuk ki belőle a levegőt.
Közben egy kis tálban keverjük össze a ricottát, a tojást, fél teáskanál citromhéjat, egy fél citrom levét, az apróra vágott petrezselymet és a reszelt parmezánt. Sózzuk, borsozzuk.
Kenjük a krémet a kihűlt tésztára, de a széleken hagyjuk meg a 2,5 centis peremet.
Vágjuk méretre a spárgákat, a végeiket vágjuk le, majd tegyük őket a krémre, pont akkorák legyenek, hogy peremtől peremig érjenek. Kenjük le őket olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk.
A prosciuttót tépjük kisebb darabokra, majd szórjuk a tart tetejére. A sajtot reszeljük le, szórjuk a spárgára.
Süssük a tartot 15 percig. Ha 15 perc után a leveles tészta túl pirult lenne, csomagoljuk körbe alufóliával, így nem fog megégni. Tegyük vissza a tartot még 5-7 percre, míg a spárga puha nem lesz.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percet hűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!