Spenótos csirke krémes parmezános szószban – Villámgyors egytálétel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Csirkéből vagy csirkemellből nem bonyolult ételt készíteni, de finom és nem száraz csirkemellet az asztalra varázsolni már nehezebb feladat.
Akármennyire is kacérkodom a vegetariánus étkezés gondolatával, alapvetően húsevő vagyok. Pontosabban fogalmazva, vannak olyan helyzetek, amikor elképesztő módon kívánom a húst. A napokban - egy futóverseny után - konkrétan rávetettem magam egy gyorsétteremlánc rántott csirkecombjaira, mert még azt sem tudtam kivárni, hogy gyorsan összedobjak valami egyszerű fogást. Az ilyen helyzetek kivédésére remek megoldást nyújtanak az úgynevezett egylábasos ételek, ezek tényleg úgy készülnek, hogy csak belepakolunk minden hozzávalót egy lábasba, jól összesütjük őket és már tálalhatjuk is.
A vitaminszegény téli hónapokban - januárban különösen - igyekezzünk szezonális, vitamindús élemiszerekből főzni. A spenót nagy kedvencem, de nem annyira főzeléknek, inkább köretnek. Ebben a receptben a spenót mellé csirke és koktélparadicsom kerül, amit egy parmezános szósz koronáz meg, ettől lesz szaftos, így biztosan nem fog kiszáradni.
Spenótos csirke parmezános szószban
Hozzávalók 2 személyre
- 2 darab csirkemell
- 40 gramm vaj
- 1 teáskanál oregánó
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 150 milliliter alaplé
- 1 doboz szárított paradicsom (olajos)
- 120 milliliter tejszín
- 100 gramm bébispenót
- 40 gramm parmezán (reszelt)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A csirkemelleket készítsük elő: sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg oregánóval. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
Egy nagy serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a vaj nagyobbik részét, és tegyünk hozzá egy keveset a szárított paradicsom olajából. Tegyük rá a csirkemelleket, és mindkét oldalukat pirítsuk addig, amíg egy kicsit megbarnulnak. Arra figyeljünk, hogy a belsejük ne maradjon nyers. Ha kész, tegyük félre.
A szószhoz tegyük a maradék vajat a serpenyőbe, tegyük rá a hagymát, a fokhagymát, morzsoljuk rá az oregánót, majd adjuk hozzá a szárított paradicsomot. Lassan öntsük hozzá az alaplevet, a tejszínt, majd a végén a parmezánt, és kevergessük, amíg egynemű nem lesz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A legvégén tegyük hozzá a spenótot, és addig főzzük, amíg megfonnyad. Ekkor tegyük vissza a csirkemelleket, és az egészet főzzük össze.
Fotó: Getty Images