Isteni spárgás-paradicsomos pite: a franciák egyik nagy kedvence
A franciák sós pitéjét, a quiche-t számtalan módon variálhatod: most, hogy szezonja van, készítsd el spárgával és koktélparadicsommal!
A földszínek tavasszal is szépek, főleg, ha vibrálóan zöld spenóttal egészülnek ki, amely a gombával remek párost alkot. Előbbi vasban, utóbbi fehérjében gazdag, érdemes őket gyakran fogyasztani.
A pitetészta elkészítése sem nehéz, csak az alapanyagok hőmérsékletére kell ügyelni, itt tényleg fontos, hogy a vaj és a víz is jéghideg legyen. Ha ennél is egyszerűbb, de hasonlóan tápláló fogást keresel, akkor készíts spenótos-túrós táskát, amelyhez ráadásul tökéletes a bolti leveles tészta is.
Készítsük el a pitetésztát. A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, kockázzuk bele a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk egybe úgy, hogy ne vegye át a kezünk melegét. Adjunk hozzá egy kanál hideg vizet, majd gyúrjuk a tésztát, amíg összeáll. Ha szükséges, adhatunk még hozzá vizet. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe fél órára.
A spenótot mossuk meg, a gombát is tisztítsuk meg, és szeleteljük fel. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet, a petrezselymet, a fokhagymaport, a sót, a borsot és a szerecsendiót. Egy másik tálban keverjük össze a spenótot és a felszeletelt gombát, hagymát.
A pitetésztát vegyük ki a hűtőből, és óvatosan nyomkodjuk egy 20 centiméter átmérőjű piteforma aljába. Szórjuk rá a spenótos-gombás keveréket, és szórjuk meg a reszelt sajt felével. Öntsük rá a tojásos keveréket, majd szórjuk rá a sajt maradékát.
Süssük a pitét 45-50 percig, amíg a teteje meg nem pirul. Tálalás előtt picit hagyjuk hűlni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu