Fűszeres, szaftos sertéssült: vele sül a zöldséges köret is
A sertéssült remek választás nagyobb családi ebédhez. Készülhet karajból, combból, tarjából, a lényeg, hogy jó omlós legyen.
A császárhús az egyik legjobb alapanyag. Nagyon szereti a fűszereket, ezért rengetegféle ízesítéssel ki lehet próbálni. Maradhatsz az egyszerűbb vonalnál, de ázsiai ízvilágot is adhatsz neki, vagy valamilyen mustáros páccal is kipróbálhatod.
A császárhús akkor tökéletes, ha a bőre ropogós, a húsa pedig szaftos. Bármilyen fűszerezéssel is próbáld ki, a titok a lassú sütésben rejlik. A receptben 160 fokkal indul a hús sütése, de 140-en is mehet, csak akkor még több idő kell neki. A sült császár a karácsonyi és a szilveszteri asztalon is megállja a helyét.
A császárhús bőrét irdaljuk be, majd mindkét oldalán szórjuk meg ízlés szerint sóval és borssal.
Ha szükségesnek érezzük, a tepsit kenjük ki zsírral vagy olajjal, tegyük bele a húst a bőrével lefelé. A tetejére pakoljunk darabolt hagymát és fokhagymát, öntsünk mellé vizet, és fedjük le fóliával.
Ezután toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe 120 percre. A fóliát távolítsuk el, és süssük tovább a húst. A sütési idő a hús méretétől függ. Érdemes gyakran ránézni, és még egyszer fordítani, hogy a bőre szép pirosra süljön. (Nálam a császár fólia nélküli sütése 25-30 perc szokott lenni, félidőnél pedig fordítani kell.)
Fotó: Getty Images
@sobors.hu