Szaftos, vajas rizs – Sült fokhagyma roppan benne
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A rizshez csupán egyetlen új hozzávalót adtunk, amitől sokkal különlegesebb ízt kapott.
Nagyon szeretem a rizst, mégis néha úgy érzem, hogy nem eléggé ízes köret, az ember csak kifőzi, de valahogy senki sem lelkesedik érte. Pedig ha megfelelően ízesítjük, akkor teljesen másképp fogunk nézni rá.
Az egyik lényeges hozzávaló a vaj, amitől rögtön krémesebb textúrát kapnak a rizsszemek. A semleges ízű rizst pedig erős fűszerekkel vagy zöldségekkel is fel tudjuk dobni, például ropogósra sült fokhagymaszeletekkel.
Sült fokhagymás rizs
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 bögre rizs (hosszú szemű)
- 1.5 bögre víz
- 6 evőkanál vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A fokhagymát vágjuk vékony szeletekre. A rizst mérjük ki.
Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, tegyük rá a fokhagymákat, addig pirítsuk óvatosan, amíg aranybarnák nem lesznek és finoman el nem kezdenek illatozni. Ekkor vegyük ki őket, tegyük rá papírtörlőre. Kicsit sózzuk meg.
A vajat hagyjuk az edényben, tegyük rá a rizst, néhány percen át pirítsuk, óvatosan, hogy ne színeződjenek el a szemek. Közben egy másik lábasban forraljunk vizet. Ha a rizs picit megpirult, tegyük bele a forrásban lévő vízbe, vegyük le az erősséget, takarjuk le a lábast, főzzük a rizst puhulásig, illetve amíg a víz el nem párolog. Ez körülbelül negyed óra.
Amikor kész a rizs, tegyük rá a megpirított fokhagymákat, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images