Ropogós, aranybarnára sült, fűszeres hagyma: virágalakban lesz igazán mutatós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A ropogós bundát szinte bármilyen fűszerrel gazdagíthatod, de még sima só, bors ízesítéssel is mennyei lesz.
Ha szereted a hagymát, kötelező kipróbálnod az alábbi receptet, a ropogós bundában sült zöldség mennyei, belül egészen krémesre sül. A titka a formázásban rejlik, ugyanis virág alakúra kell vágni a hagymát, így a rétegek közé is bekerül a fűszeres liszt, isteni finom lesz. A másik trükk, hogy duplán kell bundázni a zöldséget, így alakul ki a vastag és ropogós réteg a külsején.
A hagymát fűszeres lisztbe, majd tojásos tejbe kell mártani, utána ismét a lisztbe, olyan lesz, mintha tészta borítaná. A lisztet szinte bármivel fűszerezheted, legyen az paprika, chili, zöldfűszerek, fokhagymapor, rád van bízva az ízesítés.
A ropogósra sült hagymát szedd gerezdjeire, majd valamilyen tejfölös vagy joghurtos mártogatóssal kínáld.
Sült hagyma
Hozzávalók 1 darabhoz
- 1 nagy fej fehér hagyma
- 220 gramm liszt
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 tk cayenne-bors
- 0.25 tk római kömény
- 1 tk oregánó
- 0.5 tk só
- ízlés szerint bors
- 2 darab tojás
- 150 ml tej
- olaj (sütéshez)
Elkészítés:
Formázzuk a hagymát virág alakúra, itt tudod megnézni az 5. másodperctől, hogy hogyan.
Egy tálban keverjük össze a lisztet és a fűszereket.
Egy másik tálban keverjük össze a tojást és a tejet.
Tegyük a hagymát egy tányérra a vágott felével felfelé, majd kanalazzuk rá a lisztes keveréket, figyeljünk rá oda, hogy minden résbe és szeletre bőven jusson belőle. Rázzuk le a felesleget.
Tegyük a hagymát a vágott felével lefelé a tejes-tojásos keverékbe, szintén úgy, hogy vonja be mindenhol, majd csepegtessük le és tegyük vissza a lisztbe. Szórjuk be ismét mindenhol liszttel, rázzuk le a felesleget. Tegyük a hűtőbe 10 percre, közben forrósítsunk bő olajat (kb. 1 litert) egy mélyebb serpenyőben/tálban, míg 200 fokos nem lesz.
Vegyük ki a hagymát a hűtőből, rázzuk le róla a felesleges lisztet.
Tegyük a hagymát a vágott felével lefelé a forró olajba, süssük 8-9 percig, míg aranybarna nem lesz, félidőnél fordítsuk meg.
Egy lukacsos kiszedővel vegyük ki az olajból, tegyük papírtörlőre. Forrón, mártogatóssal tálaljuk.
Fotó: Getty Images