![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A chili serkenti az emésztést, fokozza az anyagcserét: diéta alatt is érdemes fogyasztani
![chili paprika cover ok](https://kep.index.hu/1/0/4023/40239/402392/40239289_3070749_2a13f264959a1cb6617aac0bc0fa9d3a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az emésztést is serkenti, de a rajongók nem ezért, hanem elsősorban az extrán csípős ízéért fogyasztják, illetve ízesítik vele az ételeket.
A chilipaprika gyűjtőnév, a trópusi és szubtrópusi éghajlaton élő csípős paprikák gyűjtőneve. A legtöbben Mexikóban, Indiában, Közép-Afrikában és Kínában termesztenek és fogyasztanak chilit, de világszerte kedvelik ezt a fűszernövényt.
A chilipaprika levele kicsi és sötétzöld, a termésük különböző méretű, színű és alakú. Éretlenül zöld, majd éretten piros színűek, de létezik narancssárga, sőt lila és barna chili is. Leggyakrabban szósz vagy por formájában fogyasztják. A Kárpát-medencében termesztetteknél jóval erősebb, csípősebb, maróbb paprikafélék.
A chilipaprikafajok közül valamelyik a cserjés paprika, más a közönséges paprika, a bogyós paprika vagy a kínai paprikafajok változata. A Cayenne-bors is chiliből készül, amely a csípős fűszerkeverékek egyik fő alkotóeleme. Bármennyire is szereted a csípős ízt, előfordulhat, hogy túl sokat eszel belőle, és úgy érzed, menten felgyulladsz. Ezekkel a trükkökkel mérsékelheted ezt az égő és kellemetlen érzést.
Serkenti az emésztést és a keringést
A chili fő hatóanyaga a kapszaicin, amely serkenti az emésztést úgy, hogy ösztönzi a nyál és a gyomornedvek elválasztását. Rendszeres fogyasztása megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától. Fokozza a szervezet anyagcseréjét és az energiafelvételét a zsírraktárakból, ezért diétába is beilleszthető. A chili fertőtlenítő hatással is rendelkezik, valamint serkenti a keringést, így alacsony vérnyomásúak bátran fogyasszák.
![chilik álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4023/40238/402389/40238949_b326bf4da19705d74ff254680c3bd960_wm.jpg)
Rengeteg ételfajtának ad különleges ízt
Az általában téglavörös termést megőrlik, és a port önmagában is használják főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos tálak, savanyúságok fűszerezéséhez, de többnyire keverik más fűszerekkel. A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Ezt a könnyen elkészíthető, tejszínes-chilis kukoricalevest is érdemes kipróbálnod.
A chili erőssége
A különböző paprikákban eltérően van jelen a kapszaicin. A legtöbbet a mexikói Habanéró és a karibi Scotch Bonnet tartalmazza. Vigyázz, mert tényleg iszonyatosan csípnek, és ha a bőröddel érintkeznek, akár égési sérülést is okozhatnak.
A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville-egység, amelyet egy Wilbur L. Scoville nevű tudós dolgozott ki: ezzel mérik, mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika. A Scoville-egység azt a számot adja, hányszoros hígításban érezhető még a csípősség. Ez a szám 0 és 300,000 között van, a legerősebb a Habanero paprika.
![chili con carne](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29087/290874/29087465_efc112df736cab63921689a59f2781f4_wm.jpg)
Chili az ételekben
A mexikói, amerikai, olasz, thai, maláj és kínai konyha egyik fő fűszere a chilipaprika. Íme pár étel, amelyből biztosan nem maradhat ki.
- Arrabiata: olasz, paradicsomalapú szósz, amely mindig tartalmaz különböző mennyiségben őrölt chiliport. Receptünk is van hozzá.
- Curry: speciális fűszerkeverék, az indiai konyha alapja. Itt egy jó kis recept is hozzá, egy vega csicseriborsós változat.
- Chili con carne: a nagy kedvenc, amit havonta legalább egyszer megfőzök, apósom nagy örömére. Íme egy jó kis recept hozzá.
Fotó: Getty Images