Ropogós leveles tésztából készülő túrós süti: így lesz igazán finom a töltelék
A leveles tésztát túróval is megtöltheted, így hamar kész a mennyei, édes ropogtatnivaló.
Pár egyszerű alapanyagból is mutatós és elegáns desszertet tehetsz az asztalra, a legjobb példa erre a leveles tésztában sült körte. Magát a gyümölcsöt posírozni kell, vagyis forráspont alatti folyadékban főzni. Amíg puhul, szépen magába szívja az ízeket, a mézet és a fahéjat. Érdemes ebben a folyadékban egy egész éjszakát állni hagyni, hogy tényleg átjárják az aromák.
Másnap aztán csak leveles tésztába kell bugyolálni, majd a sütőben megsütni. A ropogós tészta és a krémes, puha, édes, fűszeres körte tökéletes párost alkotnak együtt. Ezt a desszertet akár ünnepre is elkészítheted, bármilyen szépen megterített asztalon megállja a helyét.
Készítsük elő a körtéket: vágjuk le az aljukat, hogy stabilan álljanak, majd alulról vájjuk ki a magházukat. Hámozzuk meg a körtéket, de a szárukat hagyjuk rajtuk.
Egy lábasban melegítsük össze a vizet, a cukrot, a mézet és a fahéjrudakat. Várjuk meg, míg forrásnak indul a folyadék, majd vegyük kicsire a lángot. Tegyük a körtéket a folyadékba úgy, hogy az egyik felükön feküdjenek.
Egy darab sütőpapírból vágjunk ki egy akkora kört, amekkora a lábasunk teteje. Vágjunk a közepébe egy pici lyukat, amin a gőz távozni tud.
Tegyük a „sütőpapírtetőt” a körték és a szirup tetejére. Főzzük a szirupban a körtét 15 percig, félidőnél fordítsuk a másik felére.
Amikor a körte nagyjából puha, vegyük le a tűzről. Öntsük a cukros léhez a vaníliakivonatot, majd abban hagyjuk kihűlni a körtéket. Mikor szobahőmérsékletű, tegyük át a körtéket a fűszeres lével együtt egy légmentesen zárható edénybe, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Vegyük ki a körtéket a léből, tegyük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra.
Nyújtsuk ki a leveles tésztát. Vágjunk ki belőle 4 kis négyzetet, ezekkel fedjük majd be a körték alját. A maradék tésztát vágjuk 1 centi széles csíkokra.
A körtéket kenjük le a felvert tojás és tej keverékével. Az aljukat fedjük be a négyzetre vágott leveles tésztával. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Az aljuktól kezdve tekerjük be őket a levelestészta-csíkokkal egészen a tetejükig, de a szárukat hagyjuk szabadon. Kenjük le a tésztát a tejes-tojásos keverékkel.
A bebugyolált körtéket toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a leveles tészta szép aranybarna nem lesz. Hagyjuk pár percig hűlni, mielőtt tálalnánk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu