![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Vaníliás borban posírozott körte – Egyszerű, de látványos desszert
![posírozottkörte2](https://kep.index.hu/1/0/3447/34475/344754/34475449_2639629_9fb528f36f5b14ca1c48a26420a93b3a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha szeretnéd lenyűgözni a vendégeidet egy különleges és látványos desszerttel úgy, hogy ne kelljen rá sok időt szánni, akkor ez a recept a tökéletes választás.
Elronthatatlan és elképesztően gyönyörű ez a desszert, egészen biztosan leveszi a rokonokat, barátokat a lábukról, közben pedig alig kell időt és munkát rászánni. Egy fűszeres, édes borszirupot kell készíteni, majd ebben posírozni a körtéket - készen is van a lenyűgöző édesség.
Azt hívják posírozásnak, amikor közvetlen forráspont alatti folyadékban rövid ideig főzik az alapanyagokat. A folyadék jelen esetben a bor, ebbe vanília, fahéj és cukor kerül, illetve brandy is betársul mellé. A szirupot számtalan módon el lehet készíteni, mutatunk pár ötletet:
- Aki a fűszeresebb ízeket kedveli, tegyen a fahéj mellé ánizst és szegfűszeget is.
- A cukor helyett méz is használható.
- Ha az alkohol ízét lágyítanád, egy rész bor helyett használj narancslevet.
Fontos, hogy kemény körtével kell dolgozni, a túlérettek szét fognak esni, nem maradnak majd szépen egyben. Ugyanezen okból arra is oda kell figyelni, hogy nem szabad szétfőzni a körtét, persze legyen puha, de nem kell túlzásba esni.
A borból készült öntetet redukálni kell, hogy ne legyen túlzottan alkoholos, illetve hogy édes, sűrű szirup legyen belőle. A sűrítésnél sem szabad átesni a ló túloldalára, különben a végén nem marad elég öntet, vagy annyira sűrű lesz a szósz, hogy nem lehet majd a körtékre locsolni. Vörösbor helyett használhatsz fehéret is, azzal is nagyon finom lesz.
Vörösborban posírozott körte
![posírozottkörte](https://kep.index.hu/1/0/3447/34475/344754/34475459_2a8b23d4ebcc670746c543c43dc1d819_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab körte
- 1 üveg vörösbor (száraz)
- 1 darab vaníliarúd
- 2 evőkanál brandy
- 200 gramm cukor
- 1 darab fahéjrúd
- ízlés szerint tejszínhab, fagyi, mascarpone
Elkészítés:
Öntsük a bort és a brandyt egy mélyebb lábasba, adjuk hozzá a cukrot.
A vaníliarudat vágjuk ketté, kaparjuk ki a magokat, adjuk a borhoz. Tegyük bele a fahéjrudat is.
Alacsony lángon kezdjük el melegíteni, az a jó, ha gyöngyözik. Közben kevergessük, hogy elolvadjon benne a cukor.
Amíg a szósz melegszik, készítsük elő a körtéket: hámozzuk meg őket, az aljukat pedig vágjuk le, hogy sík felületet kapjunk, amin meg tud majd állni a körte.
Tegyük a körtéket a gyöngyöző, fűszeres borba úgy, hogy a lé mindenhol befedje őket. Ha nem lepi el őket, akkor párszor forgassuk át, a lényeg, hogy minden részét érje. Alacsony lángon, 20-30 percig posírozzuk a körtéket, amíg puhák nem lesznek.
Vegyük ki a körtéket egy tányérra. A szószból halásszuk ki a fahéjrudat.
Vegyük feljebb a szósz alatt a hőmérsékletet, magas lángon kb. 10 percig főzzük, amíg a felére nem redukálódik.
Tálalásnál tegyük a körtéket a tányér közepére, öntsük nyakon őket a sziruppal, mellé fagyit, mascarponét vagy tejszínhabot kínáljunk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!