Szaftos sült oldalas saláta vagy főzelék mellé: így készítve lesz omlós a hús
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Hogy mitől lesz igazán omlós a sült hús? Mindenkinek van egy titka, az enyém az előfőzés.
Az előfőzést gyakran alkalmazom sültek készítésénél, lehet szárnyas vagy sertéshús - fogom, vízbe teszem főni, majd alapos fűszerezés után tolom a sütőbe pirulni. Így sokkal zamatosabb lesz a sült, érdemes kipróbálni.
A családom férfitagjai szeretik az oldalast, a legtöbbször a hagyományos fokhagymás fűszerezéssel készítjük a sültet. Mivel azonban szeretek olykor merész megoldásokhoz folyamodni a konyhában, úgy döntöttem, barbecue-val fogom fűszerezni az oldalast. A húst először nagy edényben megfőztem, csak utána sütöttem tepsiben. Vízben is főzhetjük az oldalast, de ha van felesleges alaplevünk, készítsük abban, sokkal ízesebb lesz.
Sütés előtt a húst kenjük meg a barbecue-szósszal, aki szereti, tálalásnál is belemárthatja a húst az édes vagy csípős mártásba. A hozzávalóknál írt fűszermennyiséget lehet csökkenteni, ha valaki soknak érzi, ha pedig a hagyományos ízekkel szeretnétek elkészíteni a húst, készítsétek ugyanígy, csak a különleges fűszerek helyett fokhagyma, só és bors kerüljön az oldalasra.
Sült oldalas
Hozzávalók 4 személyre
- 2 kilogramm sertésoldalas
- 1 csipet só
- 2 evőkanál barbecue fűszerkeverék
- 4 evőkanál barbecue-szósz
- olaj kevés
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A megmosott húst alaposan törölgessük meg, nem szabad, hogy vizes legyen. Ha elég száraznak érezzük, mindkét oldalán alaposan dörzsöljük be a fűszerekkel.
Vegyünk elő egy nagy edényt, akkorát, amiben az oldalas kényelmesen el fog férni, a húst tegyük bele, öntsünk rá annyi vizet vagy alaplevet, amennyi ellepi, majd fedő alatt 25-35 percig főzzük.
Az oldalast húscsipesz segítségével óvatosan vegyük ki a vízből, helyezzük tepsire, ecset segítségével kenjük meg a barbecue-szósszal, majd előmelegített 180 fokos tepsiben 15-25 percre süssük készre, ha szükségesnek érezzük, kevés olajjal locsoljuk meg a húst.
Tálalásnál szeleteljük a bordát, kínáljuk bármilyen köret, saláta vagy főzelék mellé.
Fotó: Getty Images