Illatos, színes sültpaprika-krémleves - Feldobja a tavasz elejét

3
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Már unjuk a hűvös időt és a gyökérzöldségekből készült ételeket? Ezzel a színpompás paprikakrémlevessel egy szempillantás alatt a tányérunkra varázsolhatjuk a nyár ízeit.

Ha valaki, akkor én imádom a telet. De ilyenkor, tél végén, azért már eszembe jut néha a nyár, amikor minden színpompás, a piac tele van friss zöldfűszerekkel, érett gyümölcsökkel és zöldségekkel.

Az egyik, ami legjobban hiányzik a téli zöldségrepertoárból, az a friss, ropogós paprika. Mivel alapvetően a helyben termő zöldségek és a szezonalitás híve vagyok, nem szívesen veszek se a világ másik végéről ide utaztatott kaliforniai paprikát, se pedig fóliás "bolond-paprikát". Pedig, példának okáért, a kápia még ilyenkor is szépséges, úgyhogy megértem, ha valaki alkalmasint elcsábul. Ebben az esetben a sütőben, vagy ha van lehetőségünk, egy jó kis platnin pörköljük feketére a paprikákat.

 

Ha azonban nem engedünk szezonális elveinkből, de mindenképpen szeretnénk paprikakrémlevest készíteni, akkor használjunk házilag eltett vagy bolti, marinált sült paprikát. Így még a sütéssel sem kell bajlódni, azon nyomban neki is láthatunk a leves elkészítésének. Pofonegyszerű és gyönyörű étel. 

Paprikakrémleves

paprikaleves2.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 darab kápia paprika
  • 2 darab édesburgonya kicsi
  • 1 darab póréhagyma
  • 5 deciliter zöldségalaplé
  • 1 csipet édesnemes parika
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint balzsamecet
  • 1 marék laskagomba
  • 2 evőkanál ghee vaj vagy más zsiradék
Recept idők

Elkészítés:

Ha friss kápiával dolgozunk, mossuk meg a paprikákat, szurkáljuk meg villával vagy hústűvel, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 220 fokra előmelegített sütőben süssük. Míg a paprikák sülnek, daraboljuk fel a pórét és az édesburgonyákat. 20 perc elteltével  fordítsuk meg a kápiákat és így süssük újabb 20 percig, vagy addig, míg fekete és hólyagos nem lesz. Ekkor vegyük ki a sütőből és tegyük félre letakarva. Várjuk meg, amíg kihűl, mert akkor sokkal könnyebben le lehet húzni a héját. Ha marinált paprikával dolgozunk, akkor csak csöpögtessük le a paprikákat és daraboljuk fel.

A lábosban melegítsük meg a ghee vajat vagy a zsiradékot, amit használunk. Dinszteljük meg benne a hagymát egy kevés sóval, majd adjuk hozzá az édesburgonyát, és úgy pároljuk néhány percig. Végül jöhet bele az előkészített kápia. Sózzuk, paprikázzuk, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük puhára a zöldségeket. Pürésítsük a levest, végül ízesítsük egy kis balzsamecettel, ha kell sózzuk.

Tálaljuk ghee vajban párolt laskával, pirított magokkal, zöldfűszerekkel, egy löttyintés olívaolajjal.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Só&Bors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon