Répakrémleves szezámmagpasztával - A tahini új dimenzióba repíti a megszokott alapanyagot
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez nem csak egy szimpla krémleves: három szokatlan lépés teszi igazán különlegessé, elkészíteni viszont egyszerű.
Ha egy zöldséget nem szeretsz, süsd meg, de ha kedveled, akkor is tedd vele ugyanezt, mert még jobb lesz. Most nem csak, hogy magát a sült zöldséget ajánljuk fogyasztásra, de még egy lépéssel továbbmentünk és krémlevest készítettünk a mély, édes ízűre sült répából.
A sült répa már önmagában is nagyon ízletes és egészséges, de egy kis szezámmaggal, annak is rögtön két külön formájával kiegészülve egészen csodálatos.
Répakrémleves
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez
- 1 kilogramm sárgarépa
- 1 darab narancs
- 1 darab hagyma
- 1 mokkáskanál friss reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
A tálaláshoz
- 2 evőkanál tahini
- 2 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokon.
A répát megpucoljuk, hasábokra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Lecsepegtetjük olívaolajjal, sózzuk. A narancsot héjastul gerezdekre vágjuk és a répahasábok közé helyezzük. Betesszük a sütőbe, addig sütjük, míg meg nem puhul, ez kb. 30 perc.
Közben egy lábosban egy kevés olajon megpároljuk a felaprított hagymát, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymákat és a gyömbért. Hozzáadjuk a megpuhult répát, majd felöntjük alaplével vagy vízzel úgy, hogy bő kétujjnyira ellepje. Leturmixoljuk.
Tálaláskor kevés tahinivel meglocsoljuk és szezámmagot szórunk rá.
Fotók: Ács Bori/Sóbors