Aranybarna bundában sült zellertallérok - Van olyan finom, mint a sült krumpli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Erőteljes íze miatt sokan ódzkodnak tőle, pedig a zeller nagyon egészséges és sokoldalúan felhasználható zöldség.
A legtöbben levesbe vagy zöldséges rizsbe szokták belecsempészni, pedig bőven rejt lehetőségeket magában, érdemes kísérletezni a zellerrel.
Az egyik legjobb elkészítési módja, ha tallérokra vágod és ropogós panírba öltöztetve aranybarnára sütöd. Panírozás előtt azonban a zellert elő kell főzni, így egyrészt veszít az erős ízéből, másrészt sokkal könnyebben tud átsülni, véletlenül sem lesz kemény a belseje. A ropogós bunda érdekében pankót érdemes használni. Fűszerezheted is a morzsát sóval és borssal, de még egy nagy csipet cayenne is kerülhet bele, persze csak akkor, ha kissé pikánsabbra szeretnéd.
Nem csak a zellergumót, az angol zellert is kisütheted. A menet ugyanaz, a panírozás előtt lobogó vízben 5 percig kell főzni a zöldséget. A tallérok mellé bármilyen köret kínálható, igazán finom valamilyen majonézes mártogatóssal lesz.
Sült zellertallérok
Hozzávalók 12 darabhoz
- 2 darab zellergumó
- 3 darab tojás
- 2 bögre liszt
- 2 bögre zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A megpucolt zöldséget vékonyan karikázzuk fel, majd forrásban lévő vízbe óvatosan tegyük bele a zellertallérokat 5-8 percre. Várjuk meg, míg kihűlnek, majd panírozzuk be őket a szokásos módon: először lisztben forgassuk meg, majd tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában.
A bepanírozott zellertallérokat bő, forró olajban süssük aranybarnára, majd tálaljuk tetszőleges körettel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors