Sűrű, selymes vöröslencse-krémleves – Fehérjében gazdag és még az emésztésnek is jót tesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A tartalmas leves kétféle módon kerülhet a tányérra, érdemes mindkét változatát kipróbálni.
A feltűnő színben pompázó vöröslencse nagy mértékben tartalmaz fehérjét és szénhidrátot, épp ezért a vegetáriánus étrendben fontos szerepet tölt be, nagyon változatosan lehet felhasználni. A vöröslencséből készülhet izgalmas főétel vagy köret, ráadásul még áztatni sem kell, mosás után azonnal lehet vele dolgozni. A hüvelyes egyik nagy előnye, hogy nincs rajta héj, ezért érzékenyebb gyomrúak is bátran fogyaszthatják, nem kell a puffadástól tartaniuk.
A sűrű, fűszeres melengető levest érdemes botmixer segítségével pépesíteni, így nagyon selymes lesz, a tetejére pedig pirított kenyérkockák vagy tejföl kerülhet. A laktató leves pürésítés nélkül, zöldségdarabokkal is tálalható, akkor azonban fokhagymás pirítós kenyeret illik kínálni mellé. A leves jól bírja a plusz ízeket, érdemes spenótlevéllel is gazdagítani, amit a főzés utolsó 5-8 percében kell a fazékba keverni.
Sűrű vöröslencse-krémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 2 darab sárgarépa
- 2 szál zellerszár
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál kakukkfű
- 400 gramm sűrített paradicsom
- 400 gramm vöröslencse
- 1 liter alaplé (zöldség, csirke)
- 1 liter víz
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 0.5 teáskanál cayenne-bors
- ízlés szerint görög joghurt
- ízlés szerint pirított kenyérkockák
Elkészítés:
A lencsét mossuk át, a hibás szemeket dobjuk ki.
A finomra vágott hagymát magas falú edényben, az olajon kezdjük el dinsztelni, majd 1-2 perc után adjuk hozzá az apró kockákra vágott zellert és sárgarépát. Gyakori kevergetés mellett, miután a zöldségek összeestek (8-12 perc), adjuk hozzá a zúzott fokhagymákat, utána a lencsét, majd öntsük fel alaplével és vízzel. Körülbelül 10 perc után mehet a sűrített paradicsom is a fazékba. Fűszerezzük a levest babérlevéllel, sóval, borssal, cayenne-nel, kakukkfűvel és köménnyel, addig főzzük, amíg a lencse megpuhul, 45-55 percig. Botmixerrel pürésítsük.
Tálalásnál görög joghurttal locsolhatjuk meg, vagy pirított kenyérkockák kerülhetnek a tetejére.
Fotó: Getty Images