Isteni, cukorszirupba forgatott fánk: a farsangi kedvenc sütőben készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az ínycsiklandó, fényes mázzal bevont fánk a sütőben sül, így nem fog olajszagban úszni a lakás.
A frissen sült fánk csábító finomság, nehéz neki ellenállni, igaz, az elkészítése nem mindig leányálom. A legtöbb recept gondosan dagasztott tésztát ír elő, melyet duplán kell keleszteni, aztán következik csak a sütés és az azzal járó kiirthatatlan olajszag. Ha utóbbi miatt tartózkodsz a pampuska sütésétől, akkor most jól figyelj, mert sütőben készült verziót mutatunk.
A puha, levegős tésztájú fánk egyszerűen porcukorral megszórva is tökéletes, érdemes azonban bevonni valamivel. Használj vízgőz felett felolvasztott ét-, tej- vagy fehér csokit, legyél kreatív, és cukrokkal, egyéb ehető dekorációkkal csinosítsd a fánkot, de cukormázba is forgathatod. Utóbbit is tovább álmodhatod, miután bevontad a pampuskát, fahéjas porcukorban is megforgathatod, úgy még finomabb lesz az édesség.
Sütőben sült fánk
Hozzávalók 12 darabhoz
Fánk:
- 200 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál kristálycukor
- 25 gramm vaj
- 1 csomag (7g) instant élesztő
- 5 evőkanál tej
- 1 darab tojás
Cukros máz:
- 3 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót és a cukrot, morzsoljuk bele a vajat, végül pedig az élesztőt is keverjük a liszthez.
A langyos tejet (több is lehet, szükség szerint) és a tojást adjuk a liszthez, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
A tésztát fedjük le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1-2 óra alatt.
A pihent tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, és pohár segítségével szaggassuk ki. A formák közepét szúrjuk ki. Helyezzük a fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával, és pihentessük 30-40 percig.
A megkelt fánkot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 10-15 perc alatt süssük aranybarnára.
Tálalásnál porcukorral meghintve vagy cukros mázzal bevonva kínáljuk.
Cukormáz:
A porcukrot és a vizet keverjük össze, a kisült fánkokat forgassuk a mázba.
Fotó: Getty Images