Isteni, cukorszirupba forgatott fánk: a farsangi kedvenc sütőben készül

9
Nyomtatás
cfcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ínycsiklandó, fényes mázzal bevont fánk a sütőben sül, így nem fog olajszagban úszni a lakás.

A frissen sült fánk csábító finomság, nehéz neki ellenállni, igaz, az elkészítése nem mindig leányálom. A legtöbb recept gondosan dagasztott tésztát ír elő, melyet duplán kell keleszteni, aztán következik csak a sütés és az azzal járó kiirthatatlan olajszag. Ha utóbbi miatt tartózkodsz a pampuska sütésétől, akkor most jól figyelj, mert sütőben készült verziót mutatunk.

A puha, levegős tésztájú fánk egyszerűen porcukorral megszórva is tökéletes, érdemes azonban bevonni valamivel. Használj vízgőz felett felolvasztott ét-, tej- vagy fehér csokit, legyél kreatív, és cukrokkal, egyéb ehető dekorációkkal csinosítsd a fánkot, de cukormázba is forgathatod. Utóbbit is tovább álmodhatod, miután bevontad a pampuskát, fahéjas porcukorban is megforgathatod, úgy még finomabb lesz az édesség.

Sütőben sült fánk

cfct

Hozzávalók 12 darabhoz

Fánk:

  • 200 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 25 gramm vaj
  • 1 csomag (7g) instant élesztő
  • 5 evőkanál tej
  • 1 darab tojás

Cukros máz:

  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót és a cukrot, morzsoljuk bele a vajat, végül pedig az élesztőt is keverjük a liszthez.

A langyos tejet (több is lehet, szükség szerint) és a tojást adjuk a liszthez, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.

A tésztát fedjük le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1-2 óra alatt.

A pihent tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, és pohár segítségével szaggassuk ki. A formák közepét szúrjuk ki. Helyezzük a fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával, és pihentessük 30-40 percig.

A megkelt fánkot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 10-15 perc alatt süssük aranybarnára.

Tálalásnál porcukorral meghintve vagy cukros mázzal bevonva kínáljuk.

Cukormáz:

A porcukrot és a vizet keverjük össze, a kisült fánkokat forgassuk a mázba.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon