Puha, sütőben sült hagyma: héjastól, egészben, vajasan készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Olyan puhára sül a hagyma, hogy szinte rétegeire esik szét, önmagában, valamilyen szósszal kínálva, de húsok mellé is isteni.
A hagyma nélkülözhetetlen alapanyag - nem csak - a magyar konyhában, szinte nincs olyan ételünk, amibe ne kerülne. Legtöbbször dinsztelve használjuk pörköltek, raguk, szószok alapjaként, pedig önmagában, sütve is isteni, köretként is megállja a helyét.
A sült hagyma egészben, héjastól megy a sütőbe, a tetejére egy kis szelet vaj és olívaolaj kerül, nagyon szaftos és puha lesz a belseje. Érdemes valamilyen friss zöldfűszert is tenni rá, én rozmaringgal készítettem. Kicsi vagy közepes fej hagymákkal dolgozz, hogy a közepük is át tudjon sülni, ha nagyobb fejeket választasz, valószínűleg több idő kell majd nekik a sütőben.
Sütőben sült hagyma
Hozzávalók 8 darabhoz
- 8 kisebb fej vöröshagyma
- 50 milliliter olívaolaj
- 8 szelet vaj
- ízlés szerint só, bors
- 1 ág rozmaring
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A hagymák tetejét és alját vágjuk le, de ne pucoljuk meg őket, hagyjuk rajtuk a héjukat.
Tegyük őket sorban egy jénaiba vagy sütőtálba. Locsoljuk meg a hagymákat olívaolajjal, majd tegyünk minden hagyma tetejére egy kis szelet vajat. Szórjuk meg őket frissen őrölt borssal és sóval, majd tegyünk a tetejükre 1 ág rozmaringot kis darabokra vágva.
Süssük a hagymákat 25 percig, majd vegyük feljebb a sütőt 200 fokra. Süssük további 15-20 percig őket, míg a belsejük puha, a tetejük pedig barna nem lesz.
Hagyjuk őket kicsit hűlni, távolítsuk el a héjukat, majd szedjük rétegeire a hagymákat, sózzuk, ha szükséges. Húsok mellé kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors