Mitől lesz igazán jó szaftja a pörköltnek? Mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb

tpcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A pörkölt a magyar konyha ékköve, készülhet csirke-, marha- vagy sertéshúsból is, akkor lesz a legfinomabb, ha a szaftja jó sűrű, a hús pedig omlós lesz.

Ahány ház, annyi szokás, bár a pörkölt igazi hagyományos étel, mégsem létezik két egyforma, mindenkinek megvan a titkos receptúrája. Vannak, akik betartanak bizonyos örökölt aranyszabályokat az étel készítése közben, míg mások nem riadnak vissza és csavarnak egyet a megszokottakon.

Bármilyen húsból is készüljön a pörkölt, akkor lesz a legjobb, ha a szaftja szép színű és sűrű, olyan, amit ropogós kenyérrel öröm lesz majd tunkolni. A tartalmas ételt a legjobb bográcsban főzni, de fazékban is kivitelezhető, fontos, hogy jó nagy lábasban készüljön, olyanban, amiben szépen el tud terülni az alapanyag.

Hús

Az igazán finom pörkölt mindig zsírosabb húsból készül. Ha marhából készülne, lábszár, lapocka, nyak vagy pofahúst válassz, csirke esetén érdemes a csibe minden részéből a fazékba tenni, combja, melle, szárnya és aprólék is mehet bele, sertésnél pedig lapockából és combjából érdemes főzni. Csontosabb részből is bátran lehet pörköltet készíteni, a kollagén miatt sokkal jobb lesz a szaft.

De gombából is készülhet pörkölt, ami akkor lesz a legfinomabb, ha jó sok tejföllel van besűrítve. 

tpctf3

A hús vágásánál mindig arra kell törekedni, hogy egyforma méretűek legyenek a húsdarabok és a rostokra merőlegesen legyenek felvágva, így nem lesz rágós.

Bátran az állati zsiradékkal

A hagyományos receptekben mindig zsírt használnak, mivel az jobban kihozza az ízeket. Sokan a kacsazsírra esküsznek, de füstölt szalonna kiolvasztott zsiradékján is készülhet a pörkölt.

tpká

A sűrű szaft lelke a hagyma

Na, de mennyi? Sokan állítják, hogy 1 kiló hús alá bőven elég 1 vagy 2 fej hagyma, mert ha többel készül, a hagyma íze dominál majd. Ezzel az állítással a cigány konyha nem ért egyet. A cigány pörkölt ugyanúgy készül, mint a magyar, a különbség a mennyiségben van, 1 kiló hús alá 3-4 fej hagyma is mehet. Minél több hagyma kerül a fazékba, annál finomabb és sűrűbb lesz a szaft. Persze a nagyobb mennyiség nem csak a hagymára érvényes, a pirospaprikából és a többi alapanyagból is több kerül felhasználásra. A pirosparikából ekkora mennyiséghez 2 evőkanálnyi kell, hogy szép intenzív legyen a színe.

tpkct

A tökéletes szaft kialakításához lecsósra is lehet készíteni a pörköltet, tartalmasabb lesz és az íze is jobb lesz. A lecsós változatnál még a hús hozzáadása előtt kerül a paprika és paradicsom a hagymára.

Fűszerek

Az ízek kialakítása nagyon fontos, de hogy mi is kerül a pörköltbe, az attól is függ, milyen húsból készül. Az alap a pirospaprika, só és bors, esetleg fokhagyma, ha viszont marhából készülne, akkor babérlevelet, majorannát és köményt is használhatsz. A marha- és a sertéspörköltet érdemes vörösborral felöntve is elkészíteni.

tpkct2

Kell vizet önteni a pörköltre vagy sem?

Van, aki mindig önt hozzá egy keveset, míg más sosem tenné. Ha azonban folyadék kerülne a pörköltre, mindig apránként adagold és forrald vissza. Így vagy úgy nagyon fontos, hogy a pörkölt mindig lassú lángon készüljön, szép lassan rotyogva.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon