
Sütőben sült, fűszeres édesburgonya: narancstól lesz illatos

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A különleges, szaftos és illatos édesburgonya-köret tökéletesen megállja a helyét az ünnepi asztalon, sültek mellé remekül illik.
Az édesburgonya az elmúlt években egyre népszerűbb lett, egészséges és nagyon ízletes, változatos finomságok készülhetnek belőle. Köretként püré formájában és sütőben sütve a legnépszerűbb, ha azonban még különlegesebb finomságra vágysz, mutatunk egy olyan receptet, amit garantáltan imádni fogsz.
Az ünnep közeledtével érdemes kísérletezgetni, játszani az ízekkel. A sült édesburgonyára fűszeres máz kerülhet, ez szépen karamellizálódik a külsején, így nem mindennapi ízélményt nyújt. A sült édesburgonyát tálalásnál még vonzóbbá teheted, ha finomra vágott, friss rozmaringgal szórod meg. Az ünnepi kacsa- vagy pulykasült mellé remekül passzol majd az így készült batáta.
Sütőben sült, illatos édesburgonya

Hozzávalók 4 személyre
- 5 darab édesburgonya
- olaj szükség szerint
- 115 g vaj
- 60 ml juharszirup
- 1 csipet só
- 200 g barna cukor
- fél teáskanál fahéj
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 1 darab narancs
Elkészítés:
A megtisztított édesburgonyát karikázzuk fel, helyezzük olajjal kikent hőálló tálba.
A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a juharszirupot, sót, barna cukrot, fahéjat, szerecsendiót. Forraljuk fel (körülbelül 2-3 perc), majd vegyük le a tűzhelyről és keverjük bele a narancs facsart levét.
A narancsos szószt öntsük a felkarikázott édesburgonyára, majd toljuk a batátát 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 40-50 perc alatt süssük puhára. Félidőnél forgassuk át az édesburgonyát.
Fotó: Getty Images