Selymes és pikáns édesburgonya-püré: ízletes köret sültek mellé

édesburgonyapürécover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krémes, különleges ízvilágú édesburgonya-püré elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományosé, igaz, sokkal különlegesebb lesz.

Ünnepnapokon különösen ajánlott édesburgonyából készíteni a selymes pürét, ami készülhet csak édes batátából, de érdemes néhány szem sárga burgonyával keverni, úgy sokkal finomabb lesz. A krumpli főzővizébe hagyma és fokhagyma is kerülhet a babérlevéllel együtt, ez a hármas nagyon különlegessé teszi majd a köretet, amit még bőven van hova fokozni.

Az amerikai családok körében megszokott, hogy a burgonyapürére tálalás előtt tesznek egy kis vajat, ami szépen megolvad a meleg pürén. Édesburgonya esetében is érdemes ezt kipróbálni, illetve a friss petrezselyem is jól áll neki. Ennyivel azonban nem érnek véget a lehetőségek: a selymes köretbe keverhető sült bacon, metélőhagyma, tejföl helyett pedig tejszín vagy tej is használható. Elképesztően finom és egyszerű köret, amit érdemes kipróbálni.  

Édeskrumplipüré

édeskrumplipüré

Hozzávalók 4 személyre:

Püré:

  • 4 darab édesburgonya
  • 4 darab sárga burgonya
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 4 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma

Tálalás:

  • vaj ízlés szerint
  • petrezselyem ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyákat vágjuk kockára, majd bő, sós vízben tegyük fel főni, a krumpli mellé mehet a megpucolt hagyma egészben és a szintén megpucolt fokhagymagerezdek a babérlevelekkel együtt. Miután a krumpli megpuhult, szűrjük le, a babérlevelet, hagymát és fokhagymát dobjuk ki.

A krumplit a vajjal és a tejföllel törjük krémesre (a receptben írt vaj és tejföl mennyiséget ízlés szerint lehet növelni vagy csökkenteni), ízesítsük sóval és borssal, tálalásnál kevés vaj és petrezselyem kerülhet a tányérra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük