
Selymes és pikáns édesburgonya-püré: ízletes köret sültek mellé

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Ropogós, brokkolis sajtgolyó: így nem lesz olajos

Ellenállhatatlan citromos túrófánk: nem kell dagasztani és keleszteni

Pirított tészta fél órán belül: aromás szósz adja meg az ízét

Mennyei, puha epres blondie: fehér csokival készül a tészta

Sűrű, vörösboros csirkepörkölt: nagyon omlós és ízletes lesz a hús
A krémes, különleges ízvilágú édesburgonya-püré elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományosé, igaz, sokkal különlegesebb lesz.
Ünnepnapokon különösen ajánlott édesburgonyából készíteni a selymes pürét, ami készülhet csak édes batátából, de érdemes néhány szem sárga burgonyával keverni, úgy sokkal finomabb lesz. A krumpli főzővizébe hagyma és fokhagyma is kerülhet a babérlevéllel együtt, ez a hármas nagyon különlegessé teszi majd a köretet, amit még bőven van hova fokozni.
Az amerikai családok körében megszokott, hogy a burgonyapürére tálalás előtt tesznek egy kis vajat, ami szépen megolvad a meleg pürén. Édesburgonya esetében is érdemes ezt kipróbálni, illetve a friss petrezselyem is jól áll neki. Ennyivel azonban nem érnek véget a lehetőségek: a selymes köretbe keverhető sült bacon, metélőhagyma, tejföl helyett pedig tejszín vagy tej is használható. Elképesztően finom és egyszerű köret, amit érdemes kipróbálni.
Édeskrumplipüré

Hozzávalók 4 személyre
Püré:
- 4 darab édesburgonya
- 4 darab sárga burgonya
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 4 evőkanál vaj
- 3 evőkanál tejföl
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
Tálalás:
- vaj ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított burgonyákat vágjuk kockára, majd bő, sós vízben tegyük fel főni, a krumpli mellé mehet a megpucolt hagyma egészben és a szintén megpucolt fokhagymagerezdek a babérlevelekkel együtt. Miután a krumpli megpuhult, szűrjük le, a babérlevelet, hagymát és fokhagymát dobjuk ki.
A krumplit a vajjal és a tejföllel törjük krémesre (a receptben írt vaj és tejföl mennyiséget ízlés szerint lehet növelni vagy csökkenteni), ízesítsük sóval és borssal, tálalásnál kevés vaj és petrezselyem kerülhet a tányérra.
Fotó: Getty Images