Sütőben sült hagymaleves mozzarellás pirítóssal – Az olasz változatot vörösborral készítik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Kicsit másképp készül ez a hagymaleves, mint a hagyományos, de épp olyan jól fog esni a hűvös napokon.
Az igazi jó hagymaleves nem az a tejszínes lé, amit sajnos sok étteremben eléd tesznek, hanem a lassú tűzön karamellizált hagyma krémes leve. A lényeg, hogy rá kell szánni az időt az elkészítésére, ahogyan arra is, hogy rengeteg hagymát kell megpucolni annak minden kínjával és könnyével együtt. Nézd a jó oldalát, biztos, hogy egyúttal kitisztítja a légutakat is.
A lassan karamellizálódott hagyma adja a leves alapját, de a leves innentől kezdve kap egy teljesen új alapanyagot, a vörösbort. A tetejére a francia hagymalevestől eltérően sokkal kevésbé karakteres sajt, mozzarella kerül, és az egész leves ciabattával a tetején, a sütőben kicsit megpirítva lesz tökéletes.
Sütőben sült olasz hagymaleves
Hozzávalók 6 adaghoz
- 6 fej hagyma
- 30 gramm vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 3 ág kakukkfű (friss)
- 5 gerezd fokhagyma
- 200 milliliter vörösbor
- 1 liter alaplé (marha, csirke, zöldség)
- 1 darab ciabatta
- 1 csomag mozzarella
Elkészítés:
A hagymát vágjuk félbe, majd szeleteljük fel vékony karikákra. Az olajat és a vajat melegítsük fel egy lábasban, karamellizáljuk meg rajta a hagymát. Ez viszonylag időigényes folyamat, mert a hagymát alacsony lángon kell puhítani, a puhulás után egyre aranybarnábbá válik, így karamellizálódik meg. Nem szabad siettetni azzal, hogy csak úgy odakapatjuk.
Ha karamellizálódott, sózzuk, borsozzuk. Tegyük rá a kakukkfüvet, az apróra vágott fokhagymát, öntsük rá a bort, várjuk meg, amíg elpárolog. Ekkor öntsük fel az alaplével és forraljuk fel.
Tegyük vaslábasba. A ciabattát szeleteljük fel, locsoljunk rá egy kevés olívaolajat, tegyünk rá mozzarellát.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A kenyereket kicsit vagdossuk be, tegyük a lábas szélére. Tegyük sütőbe a lábast, és addig süssük, amíg a kenyérre rá nem pirul a sajt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors