A jó francia hagymaleves titka az idő, nem a cipó

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A cipóba töltött, tejszínes, roppanós hagymával tálalt vendéglős hagymalevesnek nincs sok köze az eredetihez, amiben nem az alapanyagok, hanem egy technológiai folyamat adja meg a kellő ízhatást.

Hagymalevest akkor érdemes főzni, ha szeretnénk jó alaposan kisírni magunkból valamit, de a környezetünkkel nem szeretnénk megosztani az okát. Ilyenkor bőven elég felszeletelni egy kiló hagymát, attól annyira könnyezni fogunk, hogy senkinek nem fog feltűnni egy kis lélektisztító bömbölés.

A hagymát lassú tűzön pároljuk

A leves lényege máskülönben teljesen egyszerű, de valóban kell hozzá egy kis türelem. Attól lesz a hagyma mély ízű és krémes, hogy nagyon lassú tűzön, hosszan pároljuk. Egészen addig, amíg el nem kezd karamellizálódni. Ez nem azt jelenti, hogy gyorsan oda kell neki pirítani. A lassú puhulás során fokozatosan átalakul a hagyma állaga és az íze is valami egészen mássá, egy édeskés, elképesztően jó ízű, teljesen új alap lesz belőle. 

Fehérborral vagy anélkül

Sokat dob még a levesen a jó minőségű, házi húsleves és a finom ementáli vagy gruyere sajt, ami a tetejére kerül. Ez a tökéletes olcsó és ütős étel, amire egy tavaszi hűvösebb napon vágyunk. Ebben a receptben van egy kis fehérbor is, ami nagyon sokat dob a leves összhatásán, de ha épp nincs otthon, nyugodtan ki lehet pótolni húslevessel. 

Francia hagymaleves

francia hagyma

Hozzávalók 6 adaghoz:

Leves

  • 1 kilogramm vöröshagyma
  • 7 deciliter húsleves
  • 3 deciliter fehérbor
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors

Pirítós

  • 6 szelet szikkadt kenyér vagy bagett
  • ízlés szerint tetejére ementáli sajt
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vékonyra szeleteljük. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, beletesszük a hagymát és a legalacsonyabb lángon kezdjük el fedő nélkül párolni. Gyakran kevergetve pároljuk, míg sötétbarna massza nem lesz belőle. Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük a borral és a levessel, ha kell, sózzuk, borsozzuk, és tíz percig főzzük. Sajtos pirítóssal tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/ Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük