![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
A jó francia hagymaleves titka az idő, nem a cipó
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023273_4439137_bc730a2e64ee37fd4b43b7e7f4f6d714_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
![Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke](https://kep.index.hu/1/0/6009/60091/600910/60091019_4444181_7dc35b14cc24dd89c899106b219f6506_wm.jpg)
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
![Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz](https://kep.index.hu/1/0/6022/60225/602257/60225733_4454129_dacff5d8e16fc209637d01eb45422d40_wm.jpg)
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
![Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány](https://kep.index.hu/1/0/6010/60104/601040/60104079_4445187_081441a5b46e6f9734475d406b96da39_wm.jpg)
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
![Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül](https://kep.index.hu/1/0/6008/60088/600881/60088187_4443959_c4901341b1383cf164944fedda921596_wm.jpg)
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
![Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt](https://kep.index.hu/1/0/6020/60201/602014/60201445_4452303_7700f3b7237ef7f34fcfa5c3700a6a73_wm.jpg)
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
A cipóba töltött, tejszínes, roppanós hagymával tálalt vendéglős hagymalevesnek nincs sok köze az eredetihez, amiben nem az alapanyagok, hanem egy technológiai folyamat adja meg a kellő ízhatást.
Hagymalevest akkor érdemes főzni, ha szeretnénk jó alaposan kisírni magunkból valamit, de a környezetünkkel nem szeretnénk megosztani az okát. Ilyenkor bőven elég felszeletelni egy kiló hagymát, attól annyira könnyezni fogunk, hogy senkinek nem fog feltűnni egy kis lélektisztító bömbölés.
A hagymát lassú tűzön pároljuk
A leves lényege máskülönben teljesen egyszerű, de valóban kell hozzá egy kis türelem. Attól lesz a hagyma mély ízű és krémes, hogy nagyon lassú tűzön, hosszan pároljuk. Egészen addig, amíg el nem kezd karamellizálódni. Ez nem azt jelenti, hogy gyorsan oda kell neki pirítani. A lassú puhulás során fokozatosan átalakul a hagyma állaga és az íze is valami egészen mássá, egy édeskés, elképesztően jó ízű, teljesen új alap lesz belőle.
Fehérborral vagy anélkül
Sokat dob még a levesen a jó minőségű, házi húsleves és a finom ementáli vagy gruyere sajt, ami a tetejére kerül. Ez a tökéletes olcsó és ütős étel, amire egy tavaszi hűvösebb napon vágyunk. Ebben a receptben van egy kis fehérbor is, ami nagyon sokat dob a leves összhatásán, de ha épp nincs otthon, nyugodtan ki lehet pótolni húslevessel.
Francia hagymaleves
![francia hagyma](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290997/29099701_d788e25bc72f5d3749681b8ee0619a62_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Leves
- 1 kilogramm vöröshagyma
- 7 deciliter húsleves
- 3 deciliter fehérbor
- 2 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
Pirítós
- 6 szelet szikkadt kenyér vagy bagett
- ízlés szerint ementáli sajt tetejére
Elkészítés:
A hagymát vékonyra szeleteljük. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, beletesszük a hagymát és a legalacsonyabb lángon kezdjük el fedő nélkül párolni. Gyakran kevergetve pároljuk, míg sötétbarna massza nem lesz belőle. Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük a borral és a levessel, ha kell, sózzuk, borsozzuk, és tíz percig főzzük. Sajtos pirítóssal tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/ Só&Bors