
Puhára sült káposzta paradicsomszószban - Szénhidrátszegény ebéd vagy vacsora

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Kedvenc külföldi gasztromagazinunk feltalálta a paradicsomos káposzta pirított, sült változatát - mi pedig kipróbáltuk.
Pár hónapja őrületesen nagyot ment egy recept a neten, iszonyú sokan megosztották, elkészítették és feltették a képet a Bon Appetit magazin karamellizált káposztájáról. Már önmagában furcsa, hogy egy ilyen jellegű étel, ami nem hamburger vagy avokádós toast, óriási sikereket ér el, de különösen akkor furcsa ez, ha alaposabban szemügyre vesszük a receptet, amelyről rögtön látni, hogy egy sima paradicsomos káposzta.
Na jó, annyira azért mégsem sima, hiszen először is kelkáposztából készül, másodszor pedig a technológiája merőben eltér az általunk megszokottól. A káposztát nem reszelve, hanem nagyobb darabokban pirítják körbe, majd a paradicsomszószban, amely nagyon gazdagon fűszerezett, megsütik. Csodálatos lesz így, sokkal intenzívebbek az ízek, sokkal komplexebb élmény, sokkal izgalmasabb az egész.
Az eredeti recepten itt-ott változtattam, közelebb hoztam a magyar paradicsomos káposztához, hogy félúton találkozzanak.
Paradicsomos káposzta a sütőben

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál olaj
- 300 gramm passzírozott paradicsom
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál cukor
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokon.
A kelkáposztát megmossuk, félbe, majd a feleket 4-4 darabba vágjuk. Egy nagy, nehéz serpenyőt felhevítünk, olajat öntünk bele, majd a káposztadarabokat mindkét oldalukon barnára pirítjuk. Félretesszük. A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, belekeverjük a felaprított fokhagymát, a paradicsomot, majd a fűszereket is. A paradicsomszószt egy tepsibe öntjük, belerakosgatjuk a pirított káposztadarabokat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje a káposztákat.
Az előmelegített sütőbe toljuk, addig sütjük, míg nagyon puha nem lesz - ez kb egy óra.
Fotók: Ács Bori/Sóbors