Puhára sült káposzta paradicsomszószban - Szénhidrátszegény ebéd vagy vacsora
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kedvenc külföldi gasztromagazinunk feltalálta a paradicsomos káposzta pirított, sült változatát - mi pedig kipróbáltuk.
Pár hónapja őrületesen nagyot ment egy recept a neten, iszonyú sokan megosztották, elkészítették és feltették a képet a Bon Appetit magazin karamellizált káposztájáról. Már önmagában furcsa, hogy egy ilyen jellegű étel, ami nem hamburger vagy avokádós toast, óriási sikereket ér el, de különösen akkor furcsa ez, ha alaposabban szemügyre vesszük a receptet, amelyről rögtön látni, hogy egy sima paradicsomos káposzta.
Na jó, annyira azért mégsem sima, hiszen először is kelkáposztából készül, másodszor pedig a technológiája merőben eltér az általunk megszokottól. A káposztát nem reszelve, hanem nagyobb darabokban pirítják körbe, majd a paradicsomszószban, amely nagyon gazdagon fűszerezett, megsütik. Csodálatos lesz így, sokkal intenzívebbek az ízek, sokkal komplexebb élmény, sokkal izgalmasabb az egész.
Az eredeti recepten itt-ott változtattam, közelebb hoztam a magyar paradicsomos káposztához, hogy félúton találkozzanak.
Paradicsomos káposzta a sütőben
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál olaj
- 300 gramm passzírozott paradicsom
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál cukor
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokon.
A kelkáposztát megmossuk, félbe, majd a feleket 4-4 darabba vágjuk. Egy nagy, nehéz serpenyőt felhevítünk, olajat öntünk bele, majd a káposztadarabokat mindkét oldalukon barnára pirítjuk. Félretesszük. A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, belekeverjük a felaprított fokhagymát, a paradicsomot, majd a fűszereket is. A paradicsomszószt egy tepsibe öntjük, belerakosgatjuk a pirított káposztadarabokat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje a káposztákat.
Az előmelegített sütőbe toljuk, addig sütjük, míg nagyon puha nem lesz - ez kb egy óra.
Fotók: Ács Bori/Sóbors