Sütőben sült túrós palacsinta – A bécsi édességet imádni fogod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A túrós palacsinta még finomabb, ha sütőben sütve, vaníliás töltelékkel, tejes öntettel készül.
Arról, hogy miért bécsi palacsintának hívják, nincsenek feljegyzések, de annyi bizonyos, ha így készíted a túrós palacsintát, garantált lesz a siker. Nem egy gyors recept, de a végeredmény kárpótol érte.
A bécsi túrós palacsinta kicsit pepecselősebb étel, hiszen már a töltelékkel is több a munka, valamint készül hozzá egy öntet is, majd az egészet így, együtt kell megsütni. Egy tartalmas leves után lehet második fogás, de önálló desszert is, az biztos, hogy nagyon laktató és nem mellesleg látványos étel. A mazsola itt is opcionális, én nem tettem bele, de aki szereti, nyugodtan keverjen a túróba.
A sima túrós palacsintán is lehet variálni, süss mákot a tésztájába, utána mehet bele a töltelék. A rakott palacsinta, avagy palacsintatorta is nagyon finom, a töltelék a fantáziádra van bízva, ezt a diós-lekvárost érdemes kipróbálni.
Sütőben sült túrós palacsinta
Hozzávalók 6 adaghoz
Alap:
- 12 darab palacsinta
Töltelék:
- 300 gramm tehéntúró (félzsíros)
- 3 darab tojás
- 100 gramm cukor
- opcionális mazsola
- 1 darab citrom héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 100 gramm vaj (puha)
Öntet:
- 250 milliliter tej
- 50 gramm cukor
- 2 darab tojás
Elkészítés:
Süssünk palacsintát, ehhez itt találunk szuper receptet. Egy kevés vajjal kenjünk ki egy jénait.
Készítsük el a tölteléket. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgáját keverjük jól el a puha vajjal, a cukorral, a vaníliakivonattal, majd keverjük hozzá a túrót, a mazsolát (ha szeretjük) és a citromhéját. A végén óvatosan forgassuk bele a felvert habot is. A palacsintákat töltsük meg, vágjuk kétfelé, majd tegyük egymás mögé úgy a jénaiba, hogy a vágott felük legyen felfele.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra
Készítsük el az öntetet. A tojásokat keverjük össze a cukorral és a tejjel, majd öntsük rá a palacsintára úgy, hogy mindenhova jusson.
Süssük 25-30 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors