
Fűszeres, sütőtökös tészta: tejszínes-sajtos szószba kerül a sütőtök

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Ha a sütőtökkrémlevesbe kevesebb folyadékot, több tejszínt és plusz parmezánt teszünk, máris készen van az egyik legfinomabb tésztaszósz.
Sütőtökből készülhet leves, pite, sült tök, de tésztaétel is. Ha van félretéve kész sütőtökpürénk, szinte bármihez és bármikor fel tudjuk használni, például szósznak tökéletes. Ebben a receptben tejszínnel és parmezánnal áll párba, így egy krémes, lágy, de intenzív ízű mártás lesz belőle.
A parmezán - ami inkább fűszer, mint sajt - már nem igényel maga mellé markáns ízeket, csak egy kis zsálya és szerecsendió ízesíti még a szószt. A kész mártásba már csak bele kell forgatni az al dente-re főtt tésztát, és voilá, készen is van.
Sütőtökszószos tészta

Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 bögre tejszín
- 90 gramm parmezán
- 0.25 teáskanál zsálya
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 darab vöröshagyma
- 1 bögre sütőtökpüré
- 2 evőkanál vaj
- 1 bögre tej
- ízlés szerint só, bors, szerecsendió
- 500 gramm tészta
Elkészítés:
Olvasszuk meg a vajat egy lábasban, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, pár perc múlva a fokhagymát, dinszteljük üvegesre őket.
Adjuk hozzá a tejet, a tejszínt, a sütőtököt, a zsályát, közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük 10-15 percig, míg besűrűsödik.
Mehet bele a parmezán is, keverjük bele. Ez tovább sűríti majd a szószt.
Közben a tésztát főzzük al dente-re, majd adjuk a szószhoz. Alaposan keverjük össze.
Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. Igény szerint sajjtal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images