
Isteni, fahéjas sütőtökdzsem - Süteményben és önmagában is tökéletes
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk
Sütőtökből ezer és egy receptet el lehet készíteni, de sajnos csak akkor, amikor szezonja van. Viszont ha főzünk belőle egy isteni lekvárt, akkor tavasszal és nyáron is élvezhetjük a sütőtök édeskés, kellemes ízét.
A sütőtököt párolhatjuk, főzhetjük és süthetjük is, a lényeg, hogy megpuhuljon, akkor tudjuk pürésíteni. Én sütni szeretem a legjobban, bár több időbe telik, szerintem megéri. Teljesen más íze van egy sült és egy főtt töknek, jól áll neki, ha lepirul, olyan, mintha karamellizálódna.
Nem csak a tököt, a cukrot is karamellizáljuk ebben a receptben. Ettől a lépéstől lesz a dzsem igazán különleges, karamellás ízvilágú, de nem túl édes végeredményt kapunk, amiben a sütőtök jellegzetes íze dominál. A felmelegített sütőtökpüré és a karamellizált cukor is nagyon forró, úgyhogy nagyon vigyázzunk a főzésnél.
Az elkészült dzsemet akár egy évig is tárolhatjuk, azonban felbontás után 2 héten belül fogyasszuk el. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor tegyünk még egy kis szalicilt is a dzsemmel megtöltött üvegekbe. Körülbelül 625 mililiternyi dzsem jön ki ebből az adagból.
A befőttes üvegeket és a tetejüket alaposan mossuk meg, fertőtlenítsük használat előtt. Ha nem szeretnénk, hogy az üveg elpattanjon, tegyük őket forró vízzel felöntött tepsibe, így átveszik a hőt és biztosan nem fognak megrepedni. Fokozatosan, lassan öntsük az üvegbe az elkészült dzsemet, rázogassuk közben meg párszor, hogy a légbuborékok kimenjenek belőle. A lezárt üvegeket pár percig fordítsuk fejjel lefelé, hogy vákuum képződjön, majd csomagoljuk őket újságpapírba és bugyoláljuk őket takaróba, plédekbe, 1-2 nap alatt maguktól kihűlnek.
Fahéjas sütőtöklekvár

Hozzávalók 2 adaghoz
- 1 kilogramm sütőtök
- 1 darab citrom
- 1 darab fahéjrúd
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 300 gramm kristálycukor
Elkészítés:
Vágjuk félbe a sütőtököt, magozzuk ki, majd vágjuk kis kockákra. Süssük 45-60 percig őket, amíg teljesen puhák nem lesznek.
Kaparjuk ki a húst a héjból, majd pürésítsük a tököt.
Tegyük a pürét egy lábasba a citrom levével, a vaníliakivonattal és a rúd fahéjjal együtt, alacsony hőmérsékleten főzzük, amíg gyöngyözni nem kezd. Vegyük ki belőle a fahéjrudat.
Egy másik lábasban tegyük fel a cukrot karamellizálni, ha elolvadt és barna színt kapott, vegyük minimumra a hőmérsékletet, majd óvatosan adjuk hozzá a sütőtökpürét. Keverjük jól meg, főzzük pár perc alatt össze.
A kész dzsemet öntsük befőttes üvegekbe, de hagyjunk egy kis helyet a tetejüknél. Csavarjuk rá jó szorosan a fedelüket, fordítsuk őket 5 percig fejjel lefelé, majd bugyoláljuk be őket.
Fotó: Shutterstock