Sütőtökös palacsita, a lengyelek pancake-je
Elég hozzá lereszelni a tököt, megsütni sem kell
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A sütőtökös sütiket mindenki imádja, mert finomak, szaftosak és egészségesek, egy baj van csak velük: mindig meg kell előre sütni a tököt, ami időbe telik. Persze lehet arra is bazírozni, hogy véletlen kimarad a sült tökből, de hát akkor hol marad az előrelátó menütervezés?
Kis kutatással rátaláltam erre a lengyel sütőtökös palacsintára, amihez - tádám - nem kell előre megsütni a tököt, hanem egyszerűen csak le kell reszelni, a többit megoldja a serpenyő.
A hozzávalókból egy jó sűrű masszát kell keverni, amit egyenként ki kell sütni. Olyasmi lesz, mint az amerikai palacsinta, vagyis nem a mi vékony lapunkra kell gondolni, sokkal inkább ilyen kis pufi párnák lesznek belőle.
Jól bírja az éjszakázást
További szuper hír ezzel a sütivel kapcsolatban (azon kívül, hogy finom), hogy ha reggelire szeretnéd megörvendeztetni a családot, nyugodtan bekeverheted a masszát előző este, a hűtőben semmi baja nem lesz reggelig, viszont te leszel vele a világ legnépszerűbb anyukája. Vagy apukája. Vagy férje/felesége. Pláne, ha még mézet és bogyós gyümölcsöket is adsz hozzá. A maradék pedig mehet az uzsonnás dobozba.
Lengyel sütőtökös palacsinta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 bögre sütőtök finomra reszelve (kutteren áttolva)
- 3 evőkanál kefír vagy joghurt
- 1 darab tojás
- 1 csésze liszt
- 1 csipet só
- 1 opcionáls cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál olaj a sütéshez
- 1 opcionáls a tetejére méz, gyümölcs, porcukor, tökmagolaj,vagy ami van otthon
Elkészítés:
Keverjük bele a többi hozzávalót, legutoljára a lisztet szitáljuk hozzá.
Süssük ki ugyanúgy, ahogy az amerikai palacsintát: a forró, kiolajozott serpenyő közepére öntsünk egy merőkanállal a masszából, és amikor a teteje is megszilárdult, fordítsuk meg és süssük ki a másik oldalát is.
A tetejét szórjuk vagy locsoljuk meg minden jóval, és indulhat a lakoma.
Fotó: Shutterstock